Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Dansului, Cîntecului şi Portului Popular Turco - Tătar, iniţiat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR), a ajuns, ieri seară, la final. Timp de trei zile, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, publicul larg a avut ocazia să asculte muzica tradiţională şi să aprecieze frumuseţea costumelor şi a dansului popular turco-tătar. De aceste momente speciale s-au bucurat şi locuitorii din Medgidia, Mihail Kogălniceanu, Techirghiol, Tulcea, dar şi cei din Cobadin.
Festivalul s-a deschis, vineri, cu o impresionată paradă a portului popular, la care au luat parte toate ansamblurile invitate la manifestare, din Turcia, Crimeea, Bulgaria, Tatarstan, Kazahstan, Kosovo, Macedonia. A urmat deschiderea oficială, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, unde a avut loc un spectacol în cadrul căruia au evoluat formaţiile din străinătate, printre care s-au aflat grupurile Mehter din Bursa (Turcia), formaţia de dansuri din Kesan (Turcia), Kok Kusak - Eski Kirim din Crimeea, Bahar din Macedonia, grupul Filizler din Kosovo sau ansamblul Centrului de Cultivare şi Promovare a Folclorului Turcesc de la Yalova (YAFEM). Sîmbătă, în cea de-a doua seară a festivalului, pe scena Casei de Cultură au evoluat ansambluri ale comunităţilor locale turco-tătare, cele din străinătate susţinînd spectacole în judeţ. Ieri seară, în cadrul spectacolului de gală, pe scena Casei de Cultură au urcat ansamblurile invitate din străinătate, dar şi cele ale comunităţilor locale precum Karadeniz - Constanţa, Karasu - Medgidia, Yîldîzlar - Mihail Kogălniceanu sau corul de femei Boztorgay din Constanţa. Spectacolul de gală a fost deschis de către ansamblul Tufak-Keşan din Turcia.
„Prin această manifestare dorim să încurajăm tinerii, să promovăm valorile culturale, iar în scurt timp, acest festival să aibă ecouri în lumea întreagă“, a declarat preşedintele UDTTMR, Varol Amet.
În premieră, la acest festival au participat ansamblul Mehter din Bursa (Turcia), renumit pentru promovarea muzicii vechi a Imperiului Otoman, precum şi formaţia de dansuri tradiţionale turceşti Filizler din Kazahstan.
Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Dansului, Cîntecului şi Portului Popular Turco - Tătar a fost organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR), Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Ministerul Culturii şi Cultelor, în colaborare cu Primăria Municipiului Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.