Festivalul de Artă Culinară Turcească, la final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul de Artă Culinară Turcească, la final

Cultură 25 Octombrie 2010 / 00:00 1289 accesări

Peste două sute de turcoaice şi-au etalat, sâmbătă, la Terasa Colonadelor, măiestria în prepararea celor mai gustoase produse tradiţionale, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească. Evenimentul, organizat, pentru prima dată la Constanţa, de Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) a fost un prilej pentru membrele filialelor - Constanţa, Bucureşti, Medgidia, Tulcea, Brăila, Babadag, Isaccea, Măcin, Fântâna Mare, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Mangalia, Hârşova, Cernavodă şi Cumpăna - să-şi valorifice talentul culinar, pregătind delicioase produse tradiţionale. Concursul a fost structurat pe trei secţiuni: produse de cofetărie, produse de patiserie şi mâncăruri tradiţionale, iar misiunea juriului - din componenţa căruia au făcut parte, printre alţii, preşedinta comisiei de femei a UDTR, Melek Amet, şi iniţiatorul festivalului, deputatul Ibram Iusein - a fost extrem de dificilă.

La secţiunea Produse de cofetărie, Premiul I a ajuns la Macbule Medin din Cernavodă, premiul al II-lea i-a fost oferit lui Ilknur Ablachim din Medgidia, iar pe locul al III-lea s-a aflat Feriha Menseit din Techirghiol. La secţiunea Produse de patiserie, premiul I i-a revenit lui Ghiulnar Osman din Tulcea, premiul al II-lea a fost primit de Remzie Iusein din Cobadin, pe locul al III-lea situându-se Ghiulendar Memet din Bucureşti. Cea mai bună mâncare tradiţională a fost făcută de Gevrie Gafar din Cumpăna, urmată de Talip Sadet din Măcin şi Afize Mustafa din Fântâna Mare. La Festivalul de Artă Culinară Turcească au fost premiate şi costumele tradiţionale, pe primele trei locuri aflându-se filialele din Cobadin, Cumpăna şi Techirghiol.

„Am ales Constanţa ca loc de desfăşurare a acestui festival deoarece, aici, întâlnim un model deosebit de convieţuire interetnică. Avem o comunitate turcă compactă ce a dezvoltat, de-a lungul anilor, relaţii de prietenie, coloborare şi vecinătate cu toate etniile din Dobrogea”, a specificat preşedinta comisiei de femei a UDTR şi coordonatoarea festivalului, Melek Amet.

Printre invitaţii celei de-a V-a ediţii a Festivalului de Artă Culinară Turcească s-au aflat: consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, preşedintele UDTR, Osman Fedbi, deputaţii Ibram Iusein şi Amet Aledin. Acestora li s-au alăturat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju - care şi-a manifestat dorinţa ca următoarea ediţie a evenimentului culinar să fie organizată la Cumpănă -, şeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat, conducători ai altor comunităţi etnice, dar şi subprefectul Aidun Curt-Mola, care, sâmbătă, şi-a sărbătorit ziua de naştere.

Taguri articol


12