Festivalul de Film Românesc din China, prima ediţie - un succes!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul de Film Românesc din China, prima ediţie - un succes!

Cultură 17 Noiembrie 2016 / 17:50 573 accesări

China: o țară cu 1,4 miliarde de locuitori, cu 39 de mii de cinematografe unde s-au vândut, în 2016, bilete de peste 700 de milioane de dolari. Aceasta este piața pe care a intrat în aceste zile filmul românesc, grație primei ediții a Festivalului de Film Românesc din China. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, Cinemagix și Casa Româno-Chineză. Evenimentul se desfășoară în trei mari orașe din China - Beijing, Shanghai și Xi’an - și include în program cele mai recente producții românești: „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, ”Dincolo de calea ferată”, regia Cătălin Mitulescu, „Kyra Kyralina”, regia Dan Pița, „Doar cu buletinul la Paris”, regia Șerban Marinescu, și „Carmen”, regia Doru Nițescu, precum și documentarul „Descoperă România cu Peter Hurley”.

La gala de deschidere de la Cinema Palace din Beijing, cinematografia românească a fost întâmpinată cu elogii, iar delegația română a fost aplaudată la conferința de presă care a precedat evenimentul, jurnaliștii chinezi manifestându-și interesul pentru filmul românesc actual.

Prezent la gala de deschidere a evenimentului, directorul adjunct al Biroului Administrației de Stat de Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune, Li Guaoqing, și-a exprimat convingerea că, prin filmele ce vor fi proiectate în cadrul festivalului, publicul chinez va putea să cunoască mai bine țara noastră. „Cinematografia românească este cunoscută de publicul chinez de peste 40 de ani”, a afirmat Zhong Hongseng, directorul Biroului de Film din cadrul aceleiași Administrații. „Ne dorim să dezvoltăm relații de colaborare și coproducții prin intermediul Institutului Cultural Român. De asemenea, vrem să îi invităm pe cineaștii români la festivalurile noastre, tot prin intermediul ICR, care reprezintă o punte culturală între cele două țări”, a mai afirmat Zhang Hongsen.

Apetența pentru producții de film românești este mare în China, în condițiile în care sunt cunoscute atât filmele produse până în 1989, cât și cele din „Noul val”. La China Movie Channel, CCTV 6, principalul post de televiziune național dedicat în exclusivitate filmelor, în ultimii ani au fost difuzate 17 filme românești, incluzând filme premiate în cadrul festivalurilor internaționale, precum „Pozitia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer. „Cinematografia a reprezentat întotdeauna o punte în schimburile culturale și a jucat un rol important în cunoașterea mai profundă a celor două țări”, a afirmat Cao Yin, președintele CCTV6.

Gala de deschidere a festivalului de la Beijing s-a încheiat cu proiecția filmului „Doar cu buletinul la Paris”, în regia lui Șerban Marinescu. Prima ediție a Festivalului de Film Românesc în China se desfășoară la Beijing, Shanghai și Xi’an în perioada 14-24 noiembrie 2016, în organizarea Institutului Cultural Român (ICR). După ce au fost proiectate la Beijing în perioada 14-16 noiembrie, filmele selectate vor putea fi vizionate la Shanghai, în perioada 17-19 noiembrie, și în Xi’an, între 20 și 24 noiembrie.



12