Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară“, la final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comunicat de presă

Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară“, la final

Cultură 03 Aprilie 2017 / 16:38 1117 accesări

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat sâmbătă, 1 aprilie, în Sala „Remus Opreanu” (Prefectura Constanţa), cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Interetnic „Primăvara Comunitară”. În acest an au reînviat dansurile tradiţionale şi cântecele de primăvară ansamblurile folclorice: „Delikanlılar”, „Fidanlar”, „Şirinler”, „Kardelen” - toate aparţinând UDTR, „Canlar” (UDTTMR - filiala Cobadin), „Elpis” (Comunitatea Elenă „Elpis”), „Dobrogeanca”, „Armânamea” (Centrul Cultural „Elena Roizen” - Ovidiu) şi grupul „Malinki”, (Şcoala Gimnazială nr. 38 „Nicolae Tonitza”). Au mai urcat pe scenă solistele Yasemin Biliktan din Galaţi şi Lorena Babaşcu din Constanţa, care au interpretat două melodii în limbile lor materne, turcă şi, respectiv, aromână.
În cadrul festivalului au fost lansate cărţile „Literatura turcă populară”, autor prof. Emel Emin, şi „Rime Orientale”, semnată de Urfet Şachir. Emin Emel s-a născut în 1938, la Dobrici, Bulgaria. A absolvit Facultatea de Filologie, specializarea Orientalistică, la Universitatea „Kliment Ohridiski" din Sofia. Din 1967 trăieşte la Constanţa, unde se remarcă mai întâi ca profesor de limba turcă, din 1991 ca lector universitar de literatura turcă la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius", dar mai ales ca poetă şi traducătoare. Din anul 2000 este membră a Uniunii Scriitorilor - Filiala „Dobrogea", care i-a conferit premiul pentru poezie, în 2016. „Literatura turcă populară” cuprinde atât texte din literatura turcă anonimă în formă poetică, dar şi în proză, cartea fiind un manual excelent pentru studenţii care studiază limba turcă, dar şi o sursă de informaţie pentru cei intersaţi de creaţiile literare populare turceşti. Urfet Şachir s-a născut la Cobadin şi a urmat Facultatea de Drept din Bucureşti. A publicat pentru prima dată în 2012, în Revista de Cultură Universală „Nomen Artis”, şi a participat la numeroase concursuri de poezie atât în ţară, cât şi în străinătate. Volumul de poezie „Rime Orientale” este bilingv, română-turcă, şi este prima carte a poetei Urfet Şachir publicată de Uniunea Democrată Turcă din România.
Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară" s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui UDTR, Osman Fedbi, a secretarului general, prof. Ervin Ibraim, şi a deputatului Iusein Ibram. La eveniment au luat parte: secretarul de stat al DRI, Aledin Amet, subprefectul Levent Accoium, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius”, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, inspectorul de specialitate din cadrul MEN, prof. Vildan Bormambet, şi inspectorul de specialitate, prof. Icbal Anefi - ISJ Constanţa. Printre invitaţi s-au mai aflat: consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Uygar Mustafa Sertel, consulul general al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Liang Caide, ataşatul Nikolai Belera de la Consulatul General al Federaţiei Ruse la Constanţa şi preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea", Zeki Uysal.
Festivalul a fost organizat de comisia de cultură a UDTR şi a fost coordonat de Serin Türkoğlu, preşedintele comisiei, şi de prof. Osman Melek, vicepreşedinte.



12