Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi de la Constanţa, la prima ediţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi de la Constanţa, la prima ediţie

Cultură 31 August 2006 / 00:00 1411 accesări

Constanţa va deveni, timp de o săptămînă, în perioada 4-10 septembrie, capitala românească a cinematografiei, găzduind prima ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi – IPIFF 2006, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Constanţa şi Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România, UPFAR-ARGOA. Potrivit organizatorilor, primul festival de acest gen din România, IPIFF, îşi propune să abordeze fenomenul cinematografic din perspectiva producţiei de film şi a oamenilor angrenaţi în această meserie.

Producţii româneşti şi străine, în avanpremieră naţională

Manifestarea va fi structurată pe mai multe secţiuni. Astfel, la capitolul filme, programul IPIFF va include o secţiune competitivă (Competiţia), dedicată celor mai recente producţii de lung-metraj româneşti. În cadrul acesteia vor fi prezentate publicului avanpremiere naţionale ca “Happy End“, în regia lui Radu Potcoavă şi “Dragoste pierdută“, în regia lui Petre Nastase, precum şi cele mai de succes producţii autohtone, apreciate deja în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de prestigiu: “Legături bolnăvicioase“ (regia Tudor Giurgiu), “A fost sau n-a fost“ (regia Corneliu Porumboiu), “Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii“ (regia Cătălin Mitulescu). În plus, în cadrul celei de-a doua secţiuni competitive a festivalului, cea de scurt-metraje, iubitorii filmului de calitate din Constanţa vor avea ocazia să urmărească numeroase producţii, aparţinînd atît genului de ficţiune, precum: “Marilena de la P7“, în regia lui Cristian Nemescu, “Lampa cu căciulă“ - regia Radu Jude, “Iubire de-o noapte“, regia Florin Kevorkian şi altele, cît şi celui documentar: “Evadare din trup“ - Sever Frenţiu, regia Laurenţiu Damian sau “Cîte ceva despre Regina Maria“, semnat Sorin Ilieşiu.

În cadrul IPIFF va exista şi o secţiune non-competitivă, Panorama, care va prezenta producţii străine recente de marcă, în avanpremieră naţională, printre care se numără: “Tideland“, ultimul film al lui Terry Gilliam, “Transylvania“, cea mai recentă peliculă semnată Tony Gatlif şi “The Lost City“, o altfel de poveste a revoluţiei cubaneze, filmată şi regizată de actorul Andy Garcia. Locaţiile în care vor avea loc proiecţiile din cadrul festivalului sînt: Glendale Cinema Tomis Mall, Cinema Studio şi Arenele Tomis.

IPIFF va debuta la Arenele Tomis, cu proiecţia filmului lui Cătălin Mitulescu, “Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii“, premiat la Cannes

De menţionat este faptul că, avîndu-se în vedere că IPIFF priveşte fenomenul cinematografic din perspectiva producătorului, omul care stă tradiţional în umbra filmului, o noutate absolută la acest festival o constituie training-ul de producţie de film, care va fi organizat pe întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentului. Acest training va fi posibil cu sprijinul prestigioasei organizaţii britanice New Producers Alliance, care se ocupă de 10 ani cu organizarea de programe de pregătire în materie de producţie pentru tineri cineaşti şi urmează să fie susţinut de Anita Lewton, membră a Comitetului Director al NPA şi producătoare independentă. Este vorba, deci, despre un curs concis, ce urmăreşte toate capitolele producţiei de film, de la dezvoltarea de scenarii şi proiecte, trecerea de la scurt la lungmetraj, finanţare şi programare, pînă la vînzări şi distribuţie.

Seara de deschidere a IPIFF va avea loc la Arenele Tomis, cu proiecţia filmului lui Cătălin Mitulescu, “Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii“, distins, anul acesta, la Cannes, în cadrul secţiunii Un Certain Regard, cu premiul pentru Cea mai bună interpretare, acordat actriţei Dorotheea Petre. Gala de Decernare a premiilor IPIFF va fi găzduită, pe 10 septembrie, începînd cu ora 19.00, de Teatrul Naţional Constanţa. Organizatorii au pregătit cîteva surprize şi după festivitatea de premiere, care va fi urmată de un concert al trupei franceze “Nadara“, componenţii grupului fiind interpreţii coloanei sonore a filmului “Transylvania“. Seara de gală se va încheia cu spectacolul “Şatra“, susţinut de Ansamblul muzical-coregrafic “Copiii Soarelui din Chişinău“, care va interpreta piese din coloana sonoră a filmului semnat de Emil Loteanu.



12