Festivalul Internaţional Cultural-Sportiv al Tineretului, la final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul Internaţional Cultural-Sportiv al Tineretului, la final

Cultură 21 Mai 2008 / 00:00 679 accesări

Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a organizat, în perioada 17-20 mai, Festivalul Internaţional Cultural-Sportiv al Tineretului. La eveniment au participat peste 300 de tineri aparţinînd minorităţilor etnice din România, aceştia luînd parte la diverse competiţii sportive şi contribuind la promovarea dansurilor tradiţionale în cadrul unui spectacol de gală. Astfel, una din manifestările festivalului a constituit-o un mini-campionat de fotbal, care s-a încheiat cu victoria echipei Colegiului „Kemal Ataturk” din Medgidia, care s-a confruntat, în finală, cu echipa UDTR-ului. Pe locul al III-lea s-a clasat echipa ruşilor-lipoveni din Ghindăreşti.

De asemenea, pe scena Palatului Copiilor din Constanţa au urcat, luni, în cadrul spectacolului de gală, într-o paradă a costumelor, dansului şi cîntecului tradiţional, ansamblurile folclorice „Fidanlar”, „Delikanlar”, „Tuna”, „Filizler”, „Sureya” - aparţinînd UDTR, „Karadeniz” - UDTTMR, „Elpis” - Comunitatea Elenă din Constanţa, „Novo Svestia” - Uniunea Ruşilor - Lipoveni din Ghindăreşti, „Plaiuri Dobrogene” - Palatul Copiilor şi cele aparţinînd Colegiului „Kemal Ataturk” din Medgidia. Invitatul special al galei a fost ansamblul folcloric „Yafem” din Yalova - Turcia.

La eveniment a fost prezent şi directorul Organizaţiei „Yafem” din Yalova, Ozer Koyuncu, organizatorul unui celebru festival internaţional de folclor, care se desfăşoară anual, în oraşul de pe malul Mării Marmara şi la care participă ansambluri de dansuri din lumea turcică. La final, acesta a declarat: „A fost un festival frumos, unde am putut vedea bogăţia folclorului turcesc din Dobrogea. Este foarte important pentru Turcia şi este un merit pentru România că tradiţiile turcilor dobrogeni se păstrează şi se promovează”. La rîndul său, Melek Osman, coordonatorul ansamblului „Fidanlar”, unul dintre organizatorii festivalului de la Constanţa, a spus: „Este prima dată cînd UDTR organizează un festival de o asemenea amploare. Am conceput acest festival interetnic cu scopul de a invita la dialog, la comunicare interculturală şi mai ales, pentru a stimula interesul competiţional al tinerilor aparţinînd comunităţilor etnice”.

La evenimentele din cadrul festivalului au luat parte şi preşedintele UDTR, Osman Fedbi, secretarul general al UDTR, Ervin Ibraim, deputatul UDTR Iusein Ibram, chestorul Camerei Deputaţilor, deputatul Miron Ignat, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Agca, împreună cu soţia, muftiul Cultului Musulman din România, Yusuf Murat, precum şi consilierul superior Aidun Curt-Mola din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Taguri articol


12