Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Per-Art”, la start

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Per-Art”, la start

Cultură 01 Septembrie 2011 / 00:00 510 accesări

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Per-Art”, cu tema „Spaţiul Poetic al Mării Negre”/ „Black Sea Space Poetry”, eveniment de ţinută organizat de Catedra de Arte Plastice şi Decorative a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”, Secretariatul Naţional Român-Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră (RUMN) şi Fundaţia „Musae”, Constanţa, s-a deschis, marţi seară, într-o atmosferă festivă, în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”, în prezenţa organizatorilor, a participanţilor şi a invitaţilor.

Evenimentul, urmat de recepţia oficială, a fost un bun prilej pentru participanţii din România, Moldova, Ucraina, Turcia şi Portugalia de a se cunoaşte şi de a interacţiona, dar şi de a afla lucruri noi despre istoria locului, despre spiritul Mării Negre şi despre marele poet Ovidius exilat la Pontus Euxin. În deschidere au luat cuvântul managerul de proiect şi preşedintele festivalului, şeful Catedrei de Arte Plastice şi Decorative a Universităţii „Ovidius”, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, prorectorul pentru probleme de învăţământ, prof. univ. dr. Marian Cojoc, prorectorul şi decanul interimar al Facultăţii de Arte, prof. univ. dr. Vasile Sîrbu, dirijorul Radu Ciorei - director al Secţiunii Interpretare Muzicală, directorul Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, prof. Nicoleta Heroiu, dar şi directorul Departamentului de Cercetare al universităţii constănţene, prof. univ. dr. ing. Carmen Maftei. De asemenea, directorul RUMN, prof. univ. dr. Eden Mamut, a avut un rol important în desfăşurarea manifestării, asigurând traducerea în limbile turcă şi engleză, misiunea de a traduce în limba rusă revenindu-i unuia dintre tinerii participanţi.

„Per-Art este prima ediţie a unui festival care îmbină artele plastice, artele vizuale cu muzica şi cu creaţia poetică, cu artele sincretice. Acest festival este de interes naţional prin faptul că-şi propune să pătrundă spiritul Mării Negre. De aceea au fost invitate cadre didactice şi studenţi de la universităţile din jurul bazinului Mării Negre, cărora li s-au alăturat şi alţi creatori formaţi de spaţiul marin. Îmi exprim credinţa că acest spirit al Mării Negre este viu şi că el există, va continua să ne inspire şi pe noi artiştii de astăzi, artişti din diferite ţări arondate bazinului Mării Negre, aşa cum odată l-a inspirat şi pe marele poet latin Ovidius, care, pătruns de acest spirit, şi-a desăvârşit opera”, a spus şeful Catedrei de Arte Plastice şi Decorative a Universităţii „Ovidius”, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu.

RECITAL INSTRUMENTAL, ÎN A DOUA ZI DE BAYRAM Primul eveniment artistic dedicat publicului larg, un recital instrumental, a avut loc, ieri, la Centrul Cultural Tătar din cadrul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. La eveniment au fost prezenţi, alături de organizatori, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, directorul RUMN, prof. univ. dr. Eden Mamut, dirijorul Radu Ciorei, prof. univ. dr. Marian Cojoc, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuuf Murat, rectorul Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari, subprefectul Aidun Curt-Mola şi deputatul Amet Aledin. Recitalul, care a coincis cu doua zi de Ramazan Bayram, a avut protagonişti doi studenţi de la Conservatorul Universităţii Tehnice şi Pedagogice din Simferopol, Ucraina, Mykhailo Morozkin, la vioară şi Medjitov Rustem, la trombon. Protagonistă a fost şi Gulnara Kasikh, studentă la Facultatea de Arte Frumoase, care a mărturisit fascinaţia sa pentru peisaj, în special pentru cel al zonei peninsulare. „A fost un eveniment de excepţie, pentru că într-o astfel de zi, extrem de importantă pentru comunitatea tătară, a fost posibil un astfel de recital la care au rezonat armoniile venite din Crimeea”, a spus prof. univ. dr. Eden Mamut.

Următorul recital instrumental inclus în cadrul Festivalului „Per-Art” are loc astăzi, de la 18.00, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”.



12