Festivalul „Miturile cetății” are un simbol milenar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul „Miturile cetății” are un simbol milenar

Cultură 26 Iunie 2016 / 16:48 899 accesări

Timp de șase seri - astăzi urmează a șaptea - Festivalul Internațional de Teatru, în organizarea Teatrului de Stat Constanța (TSC), a atras sute de spectatori în sala convențională, dar și pe scena mobilă amplasată în aer liber, în Piața Ovidiu.

Mulți poate s-au întrebat cine a creat masca de teatru ce reprezintă emblema festivalului... Se știe cui aparține conceptul artistic și design-ul materialelor promoționale dedicate festivalului - este vorba despre scenografa Eugenia Tărășescu-Jianu și artistul-fotograf Bebe Pitei -, dar nu se cunoaște creatorul acestei măști. Cert este că el a trăit în urmă cu peste două milenii, probabil pe aceste meleaguri, deoarece masca din lut ars, devenită acum simbol al festivalului, a fost descoperită în anii '60, la Callatis.

„În anii '60, săpăturile au scos la iveală, la Callatis, diferite figurine de lut ars, o adevărată industrie existând încă din secolul al IV-lea î. Hr. Nenumărate măști de teatru și chipuri de eroi din tragediile și comediile timpului erau produse de această industrie și răspândite ca ornamente în casele oamenilor sau folosite în timpul sărbătorilor dionisiace. Aceste figurine stau mărturie că teatrul constituia un fenomen frecvent în viața oamenilor, de vreme ce asemenea obiecte de artă materializau desigur amintirea emoțiilor puternice trăite adeseori în serile de spectacole. Una dintre aceste măști, care poate fi admirată astăzi la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a devenit simbolul, emblema Festivalului Internațional de Teatru Miturile Cetății”, a spus consultantul artistic al TSC, Anaid Tavitian.

Aceste mărturii arheologice confirmă, o dată în plus, că Dobrogea este un loc predestinat artelor teatrale, iar Constanța merită să aibă un festival de teatru în aer liber în decorul oferit de vestigiile antice, mai frumoase și mai sublime decât creația oricărui scenograf. Constanța este datoare să ducă mai departe amintirea frumoaselor și de neuitat „Seri de teatru antic” din anii 1978 și 1981 și să reînvie „Miturile cetății”, printr-o a doua ediție a acestui festival.

Citește și:

Seară de iunie cu intens fior shakespearian

„Uciderea lui Gonzago”: din dragoste pentru teatru și Shakespeare

„Miturile cetății” se apropie de final

Cea mai... antică seară tomitană

„La Taclale” despre... mit, teatru și antichitate

Gânduri despre „a fi sau a nu fi”, într-o seară de iunie

„Leonce și Lena”... se joacă marți, în Piața Ovidiu

Începe Festivalul „Miturile cetății”. Deschiderea, luni, în Piața Ovidiu

Intrare liberă la toate spectacolele din Festivalul „Miturile cetății”!

Începe Festivalul „Miturile cetății”, la Constanţa!

„Dionysos” vine în cetatea Tomisului

Premiul Special al Juriului pentru „Hades și Persefona”

Constanța se pregătește de festival antic - „Miturile cetății“



12