Cea de-a XXXV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, cea mai longevivă manifestare de acest gen din ţară, a ajuns, joi seară, la final, după ce, timp de trei săptămâni, a desfătat melomanii cu gale de operă şi balet, spectacole deosebite şi recitaluri, cu invitaţi din ţară şi de peste hotare. Dacă celebra operă verdiană „Nabucco”, reluată după trei ani, cu decoruri şi costume noi, a deschis ediţia 2009 a manifestării, momentul de final al festivalului a aparţinut spectacolului compus din cele două opere clasice „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni şi „Paiaţe” de Ruggiero Leoncavallo, care a avut premiera în urmă cu un an. Cuplul de solişti Madeleine Pascu (Santuzza) şi Daniel Stoica (Turiddu) i-a încântat pe melomani în „Cavalleria Rusticana” cu timbrul deosebit al vocii lor şi cu prestaţia scenică. Gabriela Dobre (Lucia) alături de Ştefan Ignat (Alfio) şi Raluca Ciocă (Lola) din Bucureşti au contribuit la succesul spectacolului care are la bază muzica lui Pietro Mascagni. Într-o formă de zile mari, soprana Madeleine Pascu a reuşit să redea cu convingere trăirile sufleteşti ale personajului său, Santuzza. Pe Madeleine Pascu publicul a ascultat-o şi în prima zi de festival, în rolul Abigaille şi o va revedea în aceeaşi capodeperă verdiană, „Nabucco”, şi pe 21 noiembrie. „A fost un festival reuşit, cu spectacole frumoase. Echipa a fost bună, important este să fim uniţi”, a subliniat Madeleine Pascu, colaborator permanent al Teatrului „Oleg Danovski” şi angajat al Operei Naţionale Bucureşti.
Cel de-al doilea spectacol al serii, „Paiaţe”, de Ruggiero Leoncavallo, cu prolog şi două acte, a reuşit să amplifice emoţiile din „Cavalleria Rusticana”. Publicul a urmărit cu sufletul la gură drama „paieţelor” - Alfredo Pascu din Bucureşti, în rolul lui Canio şi Stela Sârbu, în rolul Neddei, Ioan Ardelean (Silvio), Ştefan Ignat din Bucureşti (Silvio) şi Ciprian Done (Beppo) - a căror dăruire şi expresivitate au fost răsplătite cu aplazele îndelungate din final.
Prin acest spectacol, melomanii au putut vedea o frântură din viaţa artiştilor, care, dincolo de scenă, sunt oameni cu suflet, pe care bucuriile şi necazurile nu îi ocolesc. „Am muncit foarte mult pentru acest rol, care este unul foarte dificil”, a precizat soprana Stela Sârbu, care le-a mulţumit, totodată, şi colegilor extraordinari care i-au fost alături pe scenă. Soprana Stela Sârbu a evoluat şi în rolul Fenenei, în „Nabucco”, alături de Stela Sârbu. La pupitrul orchestrei simfonice a Teatrului „Oleg Danovski” s-a aflat maestrul Răsvan Cernat. Regia artistică a spectacolului compus este semnată de Sandra Răsvana Cernat, iar scenografia este creaţia Nataliei Kornilova din Rusia.
Soprana Daniela Vlădescu, directorul general al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, care a fost prezentă în sală la toate evenimentele din cadrul festivalului şi i-a felicitat apoi, în culise, pe artişti, a precizat că, fără sprijinul Consilului Judeţean Constanţa şi al Ministerului Culturii şi Cultelor, această manifestare de anvergură nu s-ar fi putut realiza. „Ne-am atins scopul şi am ajuns la sfârşit de festival aşa cum am dorit, cu multe realizări şi spectacole de cea mai bună calitate, cu invitaţi care au onorat distribuţiile”, a declarat Daniela Vlădescu. „Am prezentat o gamă foartă variată de spectacole, cu ecouri bune la public şi în presă”, a conchis directorul Teatrului „Oleg Danovski”.
Tradiţionala manifestare, un omagiu adus Muzicii şi Dansului, făcut cu profesionalism şi dăruire, a fost organizată în perioada 15 octombrie - 5 noiembrie, de Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Consiliul Judeţean Constanţa, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor.