Festivalul Naţional al Cîntecului şi Dansului Popular Românesc, care s-a desfăşurat în perioada 29 - 31 august, la Teatrul de Vară din staţiunea Mamaia, a ajuns la final. Ajuns, în acest an, la cea de-a VII-a ediţie, concursul naţional a reunit la malul mării 36 de tineri interpreţi din toate zonele etnofolclorice ale ţării, cu vîrste cuprinse între 16 şi 30 de ani.
În cea de-a doua seară a competiţiei au evoluat ultimii 18 interpreţi, la cele două secţiuni ale festivalului: Solişti Vocali şi Solişti Instrumentişti, aceştia intrînd pe scenă în funcţie de zona pe care au reprezentant-o. Ca şi în prima seară, membrii juriului, Elise Stan (preşedintele juriului), Radu Comănici, Maria Magiru, Paul Petre Nicolescu, Nicolae Peride, Grigore Constantinescu, Angela Buciu, Steluţa Popa, Grigore Leşe şi Angela Moldovan au ţinut cont de interpretare, autenticitatea pieselor prezentate şi, nu în ultimul rînd, de costumele populare purtate. „Ediţia a VII-a a festivalului mi-a dovedit că avem o generaţie de tineri talentaţi şi că muzica populară are continuitate. Fiecare concurent s-a străduit să poarte un costum cît mai vechi sau cît mai valoros, ceea ce arată că tinerii au pus o mare importanţă şi pe prezenţa scenică”, a declarat Elise Stan. Acest lucru a fost apreciat şi de publicul din sală, care nu a fost zgîrcit cu aplauzele, ba din contră, a răsplătit fiecare concurent cu aplauze la scenă deschisă.
Cei care au deschis partea a doua concursului au fost reprezentanţii Ardealului: Maria Ancuţa Matei, Mărioara Lupău, Romina Evelina Nemeş (Solişti Vocali) şi Radu Nemeş (Solişti Instrumentişti - vioară cu goarnă), pe scenă urcînd apoi artişti din Maramureş: Sergiu Cornel Matoşan (Solişti Vocali) şi Vasile Traian Chioran, Vasile Ioan Godja (Solişti instrumentişti - vioară). „Lupta” s-a dat şi între reprezentanţii Olteniei: Maria Mădălina Tănăsie, Liliana Chelu (Solişti Vocali) şi concurenţii din Muntenia: Ioana Mihaela Ciobanu, Diana Laura Călinescu (Solişti Vocali). La fel de talentaţi au fost şi tinerii interpreţi din Banat: Stana Ileana Stepănescu (Solişti Vocali) şi Bujor Polhac (Solişti Instrumentişti - taragot), dar şi cei din Moldova: Alina Constantin Gaidur, Nicoleta Hafiuc (Solişti Vocali). Ca şi în cadrul ediţiilor anterioare, Republica Moldova a fost reprezentată de un concurent la secţiunea Solişti Vocali, Elena Lupu, cea de-a doua seară de concurs fiind încheiată de reprezentaţii gazdelor, Dobrogea: Violeta Geapana (Solişti Vocali - Constanţa) şi Alexandru Pal (Solişti Intsrumentişti - nai, Tulcea). Seara a fost încheiată cu un extraordinar recital susţinut de Orchestra Naţională de Folclor a Fundaţiei „Valenţe Umane”.
Traian Vasile Chioran, cîştigătorul Trofeului festivalului
După lungi deliberări, membrii juriului au ales cîştigătorii ediţiei a VII-a festivalului. Astfel, la Secţiunea Solişti Vocali, Premiul al III-lea a fost obţinut de Laura Călinescu din Argeş, pe locul al II-lea clasîndu-se Răsvan Rădoş din Hunedoara, iar pe prima treaptă a podiumului a urcat Georgeta Chiţoran din Olt. În ceea ce priveşte Secţiunea Solişti Instrumentişti, Premiul al III-lea i-a fost acordat lui Ştefan Moacă din Mehedinţi, Ştefan Pitulici din Dolj obţinînd Premiul al II-lea, iar Premiul I la această secţiune a fost cîştigat de Flaviu Dan din Maramureş. „Toţi concurenţii au fost foarte bine pregătiţi; pot să afirm că atunci cînd au fost acordate premiile, juriul a deliberat cu seriozitate, exigenţă şi corectitudine”, a declarat preşedintele comisiei de organizare a festivalului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Radu Comănici. Valoarea premiilor a fost, pentru fiecare secţiune, de: Premiul I - 1.500 euro, Premiul II - 1.000 euro şi Premiul III - 500 euro.
Trofeul ediţiei din acest an a Festivalului Naţional al Cîntecului şi Dansului Popular Românesc, un set de mobilier în valoare de 15.000 lei, a fost obţinut de Traian Vasile Chioran din Satu Mare, care a fost acompaniat de ansamblul artistic „Edera”.