Festivalul Naţional de Film Românesc, un eveniment de mare clasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cinematografia autohtonă, în... „vacanţă”, la mare

Festivalul Naţional de Film Românesc, un eveniment de mare clasă

Cultură 19 Iulie 2011 / 00:00 538 accesări

După un generos periplu în universul fascinant al cinematografiei autohtone, premiată de unii şi contestată de alţii, prima ediţie a Festivalului Naţional de Film Românesc a ajuns la final. Evenimentul, care s-a desfăşurat în perioada 12-17 iulie, a constituit pentru publicul estival, turişti veniţi la mare, dar şi constănţeni dornici să evadeze din monotonia cotidianului, o oportunitate nemaipomenită de a viziona gratuit, la CityPlex Constanţa şi în piaţeta Cazinoului din Mamaia, pelicule ce au rulat în ultimul an pe marile ecrane. Mai mult decât atât, cinefilii au avut posibilitatea, în cele şase zile de festival, să urmărească, în aer liber, pelicule dedicate memoriei unor mari artişti care au dispărut definitiv din lumina reflectoarelor: Jean Constantin, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Dina Cocea, Marga Barbu şi Lucia Mureşan.

Competiţie estivală. În pofida aerului estival, de vacanţă, evenimentul a avut un caracter competiţional, structurat pe patru secţiuni - Lungmetraj, Scurtmetraj, Documentar şi Filme studenţeşti - care au pus la grea încercare juriul, alcătuit din specialişti în domeniu şi prezidat de prorectorul UNATC, prof. univ. dr. Manuela Cernat. Cei şase membri ai juriului - decanul Facultăţii de Arte a Universităţii „Hyperion”, prof. dr. Eusebiu Ştefănescu, lect. univ. dr. Florin Toader, preşedintele Asociaţiei Române de Coaching, prof. univ. dr. Horea Murgu, scenaristul Sorin Lucian Ionescu, criticul de film Dana Duma şi editorul de imagine Dan Nanoveanu -, au urmărit peliculele, dar au şi urcat pe scenă pentru a le înmâna premiile câştigătorilor.

Festivitatea de premiere a avut loc, duminică seară, într-o atmosferă de gală, sub generoasa cupolă a Pavilionului Expoziţional Mamaia, pregătită de mare sărbătoare. Printre invitaţii speciali care au păşit pe covorul roşu s-a aflat Sergiu Nicolaescu, oaspetele surpriză al serii, distins cu Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră (care a încununat palmaresul festivalului, prezentat în ediţia anterioară a cotidianului „Telegraf”).

Atenţia şi mulţumirile pentru succesul festivalului s-au îndreptat şi către organizatori, prezenţi la seara de gală: preşedintele festivalului, Cristian Zgabercea, care a şi acordat un premiu lungmetrajului lui Ioan Cărmăzan, „Oul de cuc”, directorul festivalului, Carmen Vasile, directorul Fundaţiei Fantasio, Virgil Iosif, dar şi ofiţerul de presă, Monixa Coroiu. La eveniment s-au mai aflat, printre distinşii invitaţi, regizori şi actori, şeful Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, Elena Frâncu, care a şi înmânat un premiu, dar şi directorul Direcţiei Organizare Evenimente din Primăria Constanţa, Petrică Munteanu. Amfitrioana galei transmisă în direct pe Neptun TV a fost carismatica Gabi Bădilă.

Nicolaescu promite „Poker 2” cu o distribuţie... surpriză. „După 49 de ani, sunt din nou la Mamaia, la un festival al filmului românesc, unde mi s-a acordat un premiu de excelenţă pentru întreaga carieră. E momentul depănării unor amintiri care cuprind aproape întreaga cinematografie românească. Mulţumesc tuturor actorilor care au jucat în filmele mele, chiar dacă nu mai sunt între noi, mulţumesc celor care au făcut parte din echipă şi dumneavoastră, spectatorilor mei”, a spus, la finalul galei de duminică, Sergiu Nicolaescu. De altfel, regizorul a menţionat că pregăteşte un nou film, „Poker 2”, cu o distribuţie... surpriză.

Prima ediţie a Festivalului Naţional de Film Românesc a fost organizată de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), Fundaţia Fantasio şi S.C. Aleea Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei



12