Într-o răcoroasă noapte de iulie, înaintea unei ploi torenţiale de vară şi sub iminenţa unei alte averse, Festivalul Naţional de Teatru Antic pentru Elevi „Teatru între viaţă şi ludic” a dat startul, miercuri, celei de-a IV-a ediţii, în aer liber. Pe scena Teatrului de vară din incinta Palatului Copiilor, miercuri şi joi seară, tinerele talente, viitorii actori de mâine, poate, au demonstrat că adolescenţii nu au preocupări facile, ci sunt sensibili şi interesaţi de literatură şi teatru, de artă, în general. Juriul, alcătuit din actriţele Loredana Luca şi Paula Prodan şi actorul Marian Adochiţei, a fost pus, cu siguranţă, în mare dificultate, atât de interpretarea tinerilor, de repertoriul ales, dar şi de spectaculozitatea costumelor şi a decorurilor. Rezultatul deliberării lor va fi făcut public astăzi, de la ora 10.00.
? Competiţia naşte... prietenii ? Împovărătoarea misiune a deschiderii oficiale, moment în care emoţiile au ajuns la apogeu, i-a revenit gazdelor, trupa „Tomitana”, pregătită de Roxana Mitan, care a adus-o pe scenă pe puternica eroină a tragediei lui Sofocle, Antigona. Dovezile de prietenie nu au lipsit de la acest festival, „tomitanele” fiind felicitate şi îmbrăţişate de unele dintre cele mai puternice rivale, frumoasele şi talentatele fete de la trupa clujeană „Şapte”, care au sedus publicul şi juriul cu un spectacol special „Blestemul Tantalizilor”, în regia Mădălinei Dumitrache.
Dacă la secţiunea Spectacol, regulamentul a fost strict - spectacol din repertoriul antic -, la secţiunea Monolog, adolescenţilor au avut libertatea de a alege texte care să convingă, de la texte clasice - Shakespeare, Caragiale -, până la cele contemporane, puternic ancorate în realitate, ale unor autori consacraţi precum Matei Vişniec - „Bărbatul din Balcani” sau Radu Paraschivescu - „Nesimţitul călător”.
Alături de deja cunoscuţii şi talentaţii elevi-actori ai ediţiilor anterioare, din Cluj, Arad, Sighişoara şi Constanţa, bineînţeles, la eveniment au participat, în premieră, elevi de la Casa de Cultură şi Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, judeţul Vrancea, care s-au prezentat la înălţime în faţa juriului şi a publicului, cu... lecţiile bine făcute.