Cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Antic pentru Elevi „Teatrul între viaţă şi ludic“ îşi desemnează, astăzi, de la ora 9.30, cîştigătorii. Manifestarea a debutat marţi seară, la Teatrul de vară recent renovat din cadrul Palatului Copiilor Constanţa – unde are loc, astăzi, şi festivitatea de premiere -, nu fără emoţii, atît pentru tinerii artişti, cît şi pentru profesorii care îi pregătesc. În ciuda unor probleme de sonorizare, prima zi a festivalului a demonstrat că termenul superficial nu se poate aplica acestor adolescenţi şi tineri, dornici să descopere şi să interpreteze valorile culturii antice. Intrînd în rolul personajelor, tinerii au descoperit o lume fabuloasă, cea a mitologiei greceşti şi romane, populată de zei şi plină de semnificaţii. Fraze încărcate de înţelepciune, precum „Memento mori“ sau „Sic transit gloria mundi“ au răsunat în noapte, implacabile precum sentinţele unui Oracol. La această ediţie a festivalului, participanţii au fost riguros aleşi, făcîndu-se o preselecţie în prealabil. Manifestarea la care au participat elevi din Arad, Constanţa, Cluj, Năvodari şi Sighişoara, cu vîrste cuprinse între 12 şi 18 ani, a fost structurată pe două secţiuni: Monolog şi Spectacol.
Prima seară a festivalului a fost deschisă de către singura şcoală prezentă în festival - Şcoala „Tudor Arghezi“ din Năvodari -, care a prezentat ultimul discurs al lui Nero. La secţiunea Spectacol, în concursul care s-a încheiat aseară au mai participat trupele „Tomitana“, aparţinînd Palatului Copiilor Constanţa, cu „Rugătoarele“, de Euripide, în regia Roxanei Mitan, „Şapte“ de la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca, cu „Eros şi Psihea“, de Cezara Mureşan, în regia Mădălinei Dumitrache, „Teatrix“, de la Palatul Copiilor din Arad, cu „Soldatul fanfaron“, de Plaut, în montarea Gabrielei Pavel şi „Sirin“ de la Clubul Copiilor din Sighişoara, cu „Povestea zeiţei Athena“, în regia lui Mihai Soneriu. La secţiunea Monolog au concurat, din partea Palatului Copiilor Constanţa, Tamina Sfetcu, cu monologul Ioanei d’Arc din piesa „Ciocîrlia“, de Jean Anouilh, Cristina Diciu, cu „Artistul“, Flavia Călin, cu monologul Cleopatrei, din piesa „Antoniu şi Cleopatra“, de William Shakespeare şi Alexandra Colci, cu monologul Ondinei din „Ondine“, de Jean Giraudou. Palatul Copiilor din Cluj-Napoca a fost reprezentat de Cezara Mureşan, cu un monolog de I.L. Caragiale.
Juriul, alcătuit din Adina Sima de la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, şeful catedrei de estradă de la Palatul Copiilor din Piteşti, Amadeo Ene - reprezentantul TVR şi scenografa Anca Deaconu, a avut o misiune dificilă după ultima seară de concurs. Premiile pentru scenografie, coloană sonoră, regie, cel mai bun personaj feminin, cel mai bun personaj masculin se acordă în urma punctajului întocmit de juriu, cu note de la 1 la 10.
Cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Antic pentru Elevi „Teatrul între viaţă şi ludic“ este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Palatul Copiilor Constanţa, făcînd parte din Calendarul Activităţilor Educative Naţionale – domeniul cultural - artistic.