Festivalul Naţional de Teatru Antic pentru Elevi şi-a desemnat cîştigătorii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul Naţional de Teatru Antic pentru Elevi şi-a desemnat cîştigătorii

Cultură 21 August 2009 / 00:00 1324 accesări

Festivalul Naţional de Teatru Antic pentru Elevi „Teatrul între ludic şi viaţă” şi-a desemnat, ieri, cîştigătorii, la Teatrul de Vară al Palatului Copiilor. Misiunea juriului nu a fost deloc uşoară, deliberarea făcîndu-se pînă tîrziu în noapte, după cea de-a doua şi ultima seară de concurs, care a avut loc miercuri. Juriul a fost alcătuit din Adina Sima de la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, şeful catedrei de estradă de la Palatul Copiilor din Piteşti, Amadeo Ene - reprezentantul TVR şi scenografa Anca Deaconu. Au fost acordate premii pentru cele mai bune spectacole, cei mai buni interpreţi, cea mai bună scenografie, cele mai bune costume, cea mai bună coregrafie şi cea mai bună coloană sonoră.

La secţiunea „Monolog“, Cristina Diciu şi Alexandra Colci din Constanţa au primit premiul al III-lea pentru „Artistul”, respectiv „Ondine”. Premiul al II-lea le-a fost acordat Oanei Bogdan din Arad şi Cezarei Mureşan din Cluj. Premiul I a fost primit de către Daniela Chirilă şi Tamina Sfetcu din Constanţa. Premiul pentru „Cea mai bună interpretare feminină” i-a revenit Noemei Hajdu pentru rolul Melpomena şi Cezarei Mureşan pentru rolul „Taliei”. Cristian Covaci din Arad, Radu Mihai Sima din Năvodari, Adrian Mictar de la Palatul Copiilor din Constanţa au fost distinşi cu premiile I, II şi III, pentru „Cea mai bună interpretare masculină”. În cadrul festivalului de teatru antic au fost acordate şi premii speciale pentru interpretare travesti. Acestea le-au revenit Mălinei Zgîvîrdici din Sighişoara, pentru rolul „Zeus” şi Andreei Hîrduţ din Arad, pentru „Palestrio”.

Trupa „Tomitana“ a prezentat cel mai bun spectacol, „Rugătoarele“

La secţiunea „Spectacol“, cea mai bună reprezentaţie a fost desemnată „Rugătoarele“, după Eschil, în regia Roxanei Mitan, prezentată de trupa „Tomitana“ de la Palatul Copiilor din Constanţa. Constănţenii au obţinut şi la prima ediţie locul I pentru piesa „Hecuba”, după Euripide. Pe locul al II-lea s-au clasat spectacole trupelor „Teatrix“ din Arad şi „Şapte“ din Cluj-Napoca, „Soldatul fanfaron“, după Plaut, în regia Gabrielei Pavel, respectiv „Eros şi Psihea“, în regia Mădălinei Dumitrache. Premiul al III-lea i-a fost acordat spectacolului „Nero. Ultimul discurs“, în regia Marianei Purcărea, prezentat de şcoala „Tudor Arghezi“ din Năvodari. O menţiune i-a fost atribuită spectacolului „Povestea zeiţei Athena“, în regia lui Mihai Soneriu, prezentat de trupa „Sirin“ de la Clubul Copiilor Sighişoara.

Premiul I pentru cea mai bună coregrafie i-a revenit trupei „Şapte“ de la Palatul Copiilor din Cluj Napoca, iar pe locul al II-lea s-a aflat trupa constănţeană „Tomitana“. Şcoala „Tudor Arghezi“ din Năvodari a primit locul al III-lea pentru coregrafia spectacolului „Nero. Ultimul discurs“. Elevii din Năvodari au obţinut premiul al III-lea şi la secţiunea „Cele mai bune costume“. Pe locul I s-a aflat trupa „Tomitana“ pentru costumele din „Rugătoarele“, iar pe locul al II-lea - trupa „Teatrix“ de la Palatul Copiilor din Arad. „Tomitana“ a cîştigat premiul I şi pentru cea mai bună scenografie, iar arădenii de la „Teatrix“ s-au clasat pe locul al III-lea, premiul al III-lea fiind obţinut de trupa „Şapte“ din Cluj-Napoca. Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră a fost primit de către trupa „Tomitana”. „Această ediţie a fost mai bună decît cea precedentă. Spectacolele au fost de calitate şi cred că juriul a avut o sarcină grea în acordarea acestor premii“, a precizat iniţiatoarea proiectului „Teatrul între ludic şi viaţă”, profesoara Roxana Mitan de la Palatul Copiilor Constanţa. Ca o confirmare a valorii şi pentru a înlătura orice urmă de suspiciune privind „atuurile“ organizatorilor, Roxana Mitan a precizat că spectacolul „Hecuba“, după Euripide care a obţinut premiul I la ediţia 2008 a festivalului a cîştigat premii similare şi alte distincţii speciale şi la Festivalul Internaţional „Teatru-Fest“ de la Băişoara, Cluj-Napoca, precum şi la Festivalul Naţional de Teatru „Tudor Muşatescu“ din Piteşti.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Antic pentru Elevi „Teatrul între viaţă şi ludic“ a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Palatul Copiilor Constanţa, făcînd parte din Calendarul Activităţilor Educative Naţionale – domeniul cultural - artistic.



12