Festivalul „Ovidius“ - 2000 de ani de latinitate la Tomis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul „Ovidius“ - 2000 de ani de latinitate la Tomis

Cultură 13 August 2008 / 00:00 887 accesări

Cea de-a doua ediţie a Festivalului „Ovidius“ a debutat luni seară, cu un concert susţinut de Fanfara Militară a Forţelor Navale Române în parcul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, pînă în piaţa Ovidiu. Acolo, în faţa Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie şi străjuită de statuia „poetului iubirilor gingaşe“, fanfara condusă de maior Cornel Ignat i-a încîntat pe spectatorii de toate vîrstele, atît pe visătorii bunici şi părinţi, cît şi pe cei mici, captivaţi de armonia sunetelor şi de evoluţia impecabilă a membrilor fanfarei.

Spectacolul a continuat pe scena amplasată în piaţa Ovidiu, fiind deschis de grupul coral bărbătesc „Teodoxa“ aparţinînd Arhiepiscopiei Tomisului. Apoi, rînd pe rînd, în faţa publicului prezent în piaţa care poartă numele poetului latin exilat la Tomis, au urcat solişti şi ansambluri de folclor ale minorităţilor din Dobrogea, pentru a aduce prin dans şi prin cîntec, un omagiu poetului exilat la Tomis.

Dacă prima ediţie a festivalului a fost dedicată împlinirii a 2050 de ani de la naşterea poetului exilat la Tomis, ediţia din acest an poartă titulatura „Ovidius de 2000 de ani la Tomis“. Născut pe 20 martie 43 î. Hr. la Sulmo – Sulmona de astăzi, Italia - Publius Ovidius Naso a fost exilat la Tomis – Constanţa, unde şi-a găsit şi sfîrşitul, în anul 17 sau 18 d. Hr. Exilul a făcut ca Tomisul să fie considerată cetatea adoptivă a poetului, ceea ce a dus la înfrăţirea oraşului Sulmona cu vechiul Tomis.

„Sărbătorim, la Tomis, 2000 de ani de latinitate. Cu venirea poetului Ovidius în exil, aici, la Tomis, a început latinitatea, pentru că Ovidius a scris în limba latină. Mai înainte de aceasta, a avut loc cucerirea Scythiei Minor de către romani, dar limba latină a fost promovată de poetul Ovidius. În acelaşi timp, marele poet a îndrăgit locul acesta, deşi la început a fost trist, şi mai ales, a îndrăgit locuitorii de aici, de aceea a şi învăţat şi a scris în limba băştinaşilor“, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. „Sîntem datori nu doar lui Ovidius, ci şi poporului român să readucem în conştiinţa tomitanilor şi a tuturor românilor importanţa rolului jucat de Ovidius, în urmă cu 2000 de ani. Aceste meleaguri au fost binecuvîntate de către doi înaintemergători ai neamului românesc: Ovidius, din punct de vedere cultural şi Sfîntul Apostol Andrei, din punct de vedere al credinţei strămoşeşti. Datorită lor se poate spune că poporul român s-a născut latin şi creştin“, a specificat rectorul Universităţii „Andrei Şaguna“, prof. univ. dr. Aurel Papari. „Anul trecut, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului, ne-am ocupat de prima ediţie a acestui festival, prin care dorim să aducem în conştiinţa românilor importanţa acestui moment“, a completat prof. univ. dr. Aurel Papari.

„Se cuvine ca noi, slujitorii bisericii, care promovăm cultura şi istoria şi aceste repere ale neamului nostru, să fim în centrul acestei acţiuni. De aceea am pregătit aceste manifestări în cinstea poetului“, a spus, la rîndul său, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Astăzi, în Aula Magna a Universităţii „Andrei Şaguna“, va avea loc, de la ora 11.00, simpozionul ştiinţific „Ovidius - 2000 de ani la Tomis“ . Manifestarea la care este aşteptat preşedintele comitetului ştiinţific al Festivalului „Ovidius“, academicianul Alexandru Surdu, preşedinte al Institutului de Filosofie al Academiei Române, va fi dublată de lansarea cărţii dedicate evenimentului. Festivalul „Ovidius de 2000 de ani la Tomis“ este organizat, sub înaltul patronaj al Academiei Române, de Arhiepiscopia „Tomisului“ şi Universitatea „Andrei Şaguna“, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, al Consiliului Local Municipal Constanţa şi al Primăriei Constanţa, precum şi al Statului Major al Forţelor Navale Române.



12