Festivalul „PER-ART” continuă maratonul cultural de excepţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul „PER-ART” continuă maratonul cultural de excepţie

Cultură 09 Septembrie 2011 / 00:00 458 accesări

Aula Magna a Universităţii „Ovidius” a fost, miercuri seară, gazda unui nou eveniment din cadrul Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „PER-ART” (29 august - 11 septembrie). Manifestarea are ca temă „Spaţiul poetic al Mării Negre”, pe parcursul ei organizându-se mai multe întâlniri culturale între care şi ateliere de lucru, recitaluri instrumentale, vernisaje sau întâlniri ale studenţilor cu cadrele didactice ale mai multor universităţi din România, Moldova, Ucraina, Serbia, Turcia şi Portugalia.

Evenimentul de miercuri a cuprins o conferinţă cu titlul „Prezervarea identităţii culturale”, susţinută de prof. univ. dr. Eden Mamut, urmată de momente muzicale de excepţie. Programul artistic a constat într-un recital solo al talentatului pianist constănţean Ioan Caruţiu, care a interpretat „Preludiu în fa# minor” de George Enescu şi o reprezentaţie a sextetului format din: Can Balcik Moretti - vioară, Deniz Gorduren - vioară, Burak Yasil - vioară, Alkim Berk Onoglu - vioară, Alaz Abana - violă şi Setay Venus Temel - violoncel.

De asemenea, asist. univ. Derya Ulker de la Universitatea „Mimar Sinan” din Istanbul a ţinut o prelegere cu privire la politicile culturale adoptate de Turcia. Actriţa Cristina Oprean a oferit tuturor celor prezenţi un moment poetic, pentru ca managerul de proiect şi preşedintele „PER-ART”, şef al Catedrei de Arte Plastice şi Decorative a Universităţii „Ovidius”, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, să prezinte un studiu intitulat „Şcoala de la Balcic, bază a formării şcolii naţionale de pictură”.

CONFERINŢE, RECITALURI, ARTĂ PLASTICĂ Manifestarea a avut un pronunţat caracter didactic, în special prin expunerile aparţinând prof. univ. dr. Eden Mamut şi conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu. În cazul primului, studenţilor aflaţi în număr mare în amfiteatru, dar şi celorlalţi invitaţi la conferinţă li s-a ilustrat contextul geografic, politic, cultural al bazinului Mării Negre. De asemenea, prof. univ. dr. Eden Mamut a făcut o incursiune în mitologia regiunii în cauză, dar a atras atenţia şi asupra eventualelor efecte ale globalizării, poluării sau conflictelor, subliniind, totodată, rolul artei în raport cu aceste transformări. În final, a fost prezentată o platformă de internet a Reţelei universităţilor de la Marea Neagră prin care sunt încurajate schimburile şi etalarea creaţiilor tinerilor talentaţi în diferite domenii.

Expunerea conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, privitoare la Şcoala de la Balcic, a tratat mai multe aspecte interesante printre care: lumina specifică a zonei Dobrogea, atracţia celor mai de seamă pictori români pentru „oraşul alb” - Balcic, interesul reginei Maria pentru această regiune şi mişcarea artistică coagulată în jurul Şcolii de la Balcic, demers care a pus bazele Şcolii Naţionale de Pictură.

Tot în cadrul manifestării a avut loc, ieri, în incinta Tomis Mall, o expoziţie de arte vizuale semnată de mai mulţi artişti din cadrul universităţilor partenere, completată de un recital instrumental susţinut de tineri muzicieni.

Festivalul „PER-ART”, având ca temă „Spaţiul poetic al Mării Negre”, este organizat de Universitatea „Ovidius” - Facultatea de Arte, Catedra de Arte Plastice şi Decorative, Secretariatul Naţional Român-Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră, România, Fundaţia „Musae”, avându-i ca parteneri pe: Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Fantasio, Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci „TIAD”, Art Boutique Gallery, Fundaţia Arta, Telegraf, Neptun TV şi Touchmedia Advertising.



12