Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare, la final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare, la final

Cultură 29 Mai 2012 / 00:00 505 accesări

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare a ajuns la final, după ce, timp de o săptămână, în perioada 19-27 mai, a fost prilej de bucurie şi de sărbătoare. Închiderea oficială a amplei manifestări a coincis, duminică, cu vernisajul expoziţiei itinerante „Lucruri mărunte”, care a reunit pe simezele Muzeului de Artă 400 de lucrări de pictură, ceramică şi fotografii realizate de 80 de artişti plastici turci şi 12 români.

„Mulţumim artiştilor plastici Emel Özcan şi Burçak Kafadar, precum şi Danielei Ţurcanu-Caruţiu şi lui Mircea Costea pentru contribuţia adusă la organizarea expoziţiei de la Constanţa. Sperăm că „Lucrurile mărunte” vor reprezenta un pas important în impulsionarea întâlnirilor viitoare ale artiştilor plastici din Turcia şi din România”, a spus, în cadrul vernisajului, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz.

SUB SEMNUL EUTHERPEI Manifestarea plastică a fost prefaţată de lansarea volumului „Influenţe ale muzicii tradiţionale orientale-turceşti în muzica europeană”, semnat de lect. univ. dr. Nejla Ionescu. Lucrarea reprezintă încununarea unei îndelungate munci de cercetare a pianistei Nejla Ionescu în domeniul muzicii turceşti din Dobrogea şi a fost editată cu sprijinul Uniunii Democrate Turce din România (UDTR). Mai mult, cei prezenţi au avut bucuria să asculte melodia „Eski Doslar”, interpretată de Ervin Regep, dar şi „Balada” lui Ciprian Porumbescu, în interpretarea studentei Alev Gafar, acompaniamentul fiind asigurat de pianista Nejla Ionescu.

„În cadrul Festivalului Tineretului, Sportului, Culturii Turce şi Tătare, constănţenii au mai putut degusta din preparatele culinare şi produsele de patiserie cu specific turcesc şi tătăresc, dar şi admira obiecte tradiţionale expuse în cadrul târgului organizat, sâmbătă, la Pavilionul Expoziţional. În cadrul aceluiaşi eveniment, ansamblurile folclorice aparţinând UDTR şi Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani (UDTTMR) din România au prezent un program artistic”, a menţionat purtătorul de cuvânt al UDTR, Sorina Asan.

Festivalul a fost organizat de UDTR, UDTTMR, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci „Dobrogea”.



12