Timp de şase zile, în perioada 17-22 mai, tinerii turci şi tătari au marcat semnificaţia datei de 19 mai - Sărbătoarea Tineretului şi Ziua Cinstirii lui Atatürk - printr-o serie de manifestări cultural-sportive. Activităţile incluse în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Cultural-Sportiv al Tineretului Turc şi Tătar s-au încheiat sâmbătă, la Pavilionul Expoziţional Mamaia, cu organizarea unei expoziţii culinare şi de obiecte tradiţionale.
Încă din primele minute de la deschidere, expoziţia de prezentare a Uniunii Democrate Turce din România (UDTR), a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) Dobrogea şi a Muftiatului Cultului Musulman a atras un număr important de vizitatori fascinaţi, în special, de gustoasele preparate culinare.
Un punct de atracţie al manifestării de sâmbătă l-a constituit expoziţia de prezentare a UDTR, care a reunit obiecte vechi de peste o sută de ani, dar şi picturi realizate în tehnica ebru.
„Expoziţia noastră reuneşte costume şi obiecte tradiţionale, o cobiliţă, ibrice în care se face renumita noastră cafea turcească, porţelanuri. De asemenea, prezentăm ţesături tip tapiserie şi brodate la lumina lămpilor de bunicile şi străbunicile noastre, pentru că atunci nu era electricitate. Avem multe lucruri cu care ne putem mândri”, a subliniat vicepreşedintele Comisiei de cultură a UDTR, Melek Osman. Din programul zilei de sâmbătă nu au lipsit dansurile populare, prilej pentru participanţii la manifestare să admire frumuseţea şi coloritul costumelor tradiţionale şi să aprecieze dansul şi muzica turco-tătară.
Festivalului Tineretului Turc şi Tătar, ajuns la cea de-a doua ediţie, a fost organizat de UDTR, UDTTMR, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, Muftiatul Cultului Musulman, TIAD Dobrogea, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
„Organizarea unui eveniment de o asemenea amploare, cu ocazia zilei de 19 mai, sărbătorită de tinerii turci şi tătari ca o zi dedicată lor, a fost o bună ocazie pentru întâlnirea tinerilor, care împart valori culturale şi tradiţii comune. (...) Exprim încă o dată dorinţa noastră de a continua tradiţia organizării acestui festival, precum şi a altor activităţi asemănătoare”, a declarat consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz.
Deschiderea oficială a manifestării a avut loc pe 17 mai, cu un spectacol folcloric, invitat special fiind ansamblul Universităţii „Karatekin” din Cankiri, Turcia. Din program au mai făcut parte o serie de întreceri sportive, un simpozion dedicat personalităţii liderului turc, Mustafa Kemal Atatürk, şi o serată dedicată tinerilor.