Festivalul trandafirilor, desfătare a simţurilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul trandafirilor, desfătare a simţurilor

Monden 07 Iunie 2014 / 00:00 2289 accesări

Este vremea trandafirilor şi, în Bulgaria, au loc numeroase sărbători închinate acestor flori, veritabil simbol naţional al vecinilor noştri de la sud de Dunăre. Unul dintre cele mai cunoscute evenimente de acest gen, la care iau parte mii de turişti din ţară şi străinătate, este Festivalul de la Kazanlâk, organizat în primul weekend din luna iunie. Ajuns la cea de-a 111-a ediţie, în acest an are loc în intervalul 6 - 8 iunie.

Din mai şi până spre sfârşitul lunii iunie, Valea Trandafirilor, regiune din centrul Bulgariei, situată între Munţii Balcani şi Munţii Sredna Gora, se transformă într-o încântare a văzului şi mirosului graţie nesfârşitelor sale culturi de trandafiri de toate culorile. Numeroase aşezări sunt în sărbătoare în această perioadă, iar turiştii profită de ocazie pentru a participa la evenimente pline de culoare, muzică, parfum şi voie bună. Plantaţiile de trandafiri sunt admirate, an de an, începând din faza de îmbobocire până la plenitudinea deplină a florilor şi la recoltarea preţioaselor petale, folosite ca materie primă în cosmetică, medicină, precum şi la prepararea de dulciuri.

Trandafirul de Kazanlâk este o varietate de Rosa damascena renumită pentru mirosul său puternic. Se spune că ar fi fost adus din Asia Centrală, în urmă cu mai multe secole, şi că, în Bulgaria, condiţiile sunt ideale pentru cultivarea lui. Floricultorii au mare grijă să respecte şi azi metodele străvechi, pentru a nu altera caracteristicile foarte preţuite ale acestui soi. Conform tradiţiei, Festivalul de la Kazanlâk începe cu un concurs în care este aleasă ”Regina Trandafirilor”. Frumoasa câştigătoare are apoi privilegiul de a-l premia pe cel mai eficient culegător de petale de trandafiri, la finalul unor întreceri la care, alături de localnici, sunt încurajaţi să participe şi vizitatorii. Sărbătoarea din acest an este însoţită de o paradă internaţională de costume populare, de diverse manifestări dedicate copiilor şi de o expoziţie intitulată ”Pâinea bulgarilor - ritual, mod de viaţă şi credinţă”. Totul se va încheia cu un foc de artificii, duminică seară. Una dintre bucuriile pe care nu multă lume şi le refuză în tot acest timp constă în podoabele din petale de trandafiri, ghirlande, coroniţe sau brăţări, cu care pozele devin mai frumoase şi amintirile - mai greu de şters din memorie.

Bulgaria este unul dintre cei mai mari furnizori din lume de esenţă de trandafiri, substanţă scumpă, căutată de cele mai renumite case producătoare de parfumuri de lux. Bunul renume s-a clădit în timp. Prima menţiune oficială referitoare la exportul esenţei de trandafir din Bulgaria datează din 1771, cumpărătorii fiind din Europa Centrală. Pentru extragerea unui litru de ulei de trandafiri, supranumit ”aurul lichid al Bulgariei”, este nevoie de 3.000 de kilograme de petale, ceea ce înseamnă că un gram din acest ulei se obţine din 1.300 de flori. Recoltarea petalelor este un proces dificil şi delicat şi se face manual, doar la primele ore ale dimineţii, când condiţiile de temperatură şi umiditate sunt optime. Numai aşa se poate obţine un ulei de calitatea cerută pentru fabricarea de parfumuri scumpe. În perioada de recoltare, care este de 20-25 de zile, în câmpurile cu trandafiri din regiune lucrează peste 2.000 de oameni. Regiunea are oferte variate şi pentru iubitorii de cultură şi istorie, întrucât acolo se găsesc cele mai mari şi bine păstrate vestigii ale mormintelor regilor traci, care figurează pe lista UNESCO a patrimoniului universal, alături de Muzeul Trandafirilor din Kazanlâk. Iar în apropierea acestui oraş cu 80.000 de locuitori din centrul Văii Trandafirilor, situat între Gabrovo şi Stara Zagora, cei dornici de aer liber şi drumeţii se pot plimba prin rezervaţia naturală care face parte din Parcul Naţional al Balcanilor Centrali.

Taguri articol


12