Festivalului Antic Tomis 2019 începe vineri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalului Antic Tomis 2019 începe vineri

Programul și participanții celei de-a VIII-a ediții
Cultură, Divertisment 27 August 2019 / 11:58 4455 accesări

Timp de trei zile, 30,31 august și 1 septembrie 2019, peste 100 de actori de reconstituiri istorice și cercetași vor transforma zona Termele Romane din Peninsula orașului Constanța (Poarta I - Edificiul Roman cu Mozaic) într-un spațiu special, dedicat istoriei antice, în care se desfășoară Festivalul Antic Tomis, ajuns la a VIII-a ediție.

În fiecare zi, începând cu ora 10.00, se desfășoară ateliere de reconstituire istorică, ateliere de meșteșuguri antice, demonstrații de luptă, expuneri și descrieri de echipamente militare și inventare gospodărești antice, dansuri antice, lupte de gladiatori. Fiecare din cele trei zile de desfășurare a festivalului are și un moment special, respectiv Ceremonia de deschidere, Jocurile Sportive Antice și Reconstituirea unei bătălii din Antichitate. Serile Festivalului Antic Tomis se vor încheia cu momente culturale autentice, pe 30 august și 1 septembrie fiind programate concerte folk, iar pe 31 august publicul poate urmări celebra piesă de teatru "Viata si patimirile lui Ovidius Publius Naso".

Actorii de reconstituiri istorice prezenți la ediția 2019 a festivalului sunt membri ai Asociației Culturale TOMIS (Constanța), Asociației CAVALERUL DANUBIAN (Craiova), Asociației CASTRUM NOVIS (Sibiu), Asociației DVX ANTICAE (Svishtov - Bulgaria), Cohors II Lucensium (Yambol - Bulgaria), Asociației "Ancient Thrace Yambol" (Yambol - Bulgaria), Cercetașii Marini (Constanța).

Festivalul Antic Tomis valorifică istoria și vestigiile antice ale zonei, prin activitățile desfășurate timp de mai multe zile în ateliere de meșteșuguri antice, popularizarea vestimentației, obiceiurilor și tradițiilor antice ale grecilor, dacilor și romanilor, relansarea interesului public pentru limbile antice (greaca veche, latina) și autorii de literatură antică, precum și prin reconstituiri ale unor cunoscute bătălii din istoria antică cu ajutorul reenactorilor români și străini care participă la eveniment.

PROGRAMUL FESTIVALULUI ANTIC TOMIS, EDIŢIA 2019

Vineri, 30 august 2019

10:00 - 18:00 - Sosirea asociaţiilor de reconstituire istorică participante, amplasarea taberelor, activităţi de tabără (ateliere de reconstituire istorică, meșteșuguri antice, demonstrații etc.)

18:00 - 19:00 - Parada războinicilor antici

19:00 - 19:30 - Ceremonia de deschidere

19:30 - 20:00 - Dansuri antice şi lupte de gladiatori

20:00 - 22:00 - Concert folk

Sâmbătă, 31 august 2019

10:00 - 16:00 - Activităţi de tabără (ateliere de reconstituire istorică, meșteșuguri antice, demonstrații etc.)

16:00 - 18:00 - Jocurile Tomisului: întreceri sportive antice între reprezentanți ai asociațiilor participante

19:00 - 20:00 Reconstituirea unei batalii din antichitate

20:30 - 22:00 - "Viața și patimirile lui Ovidius Publius Naso", piesă de teatru jucată de actori și studenți de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“.

Duminică, 1 septembrie 2019

10:00 - 18:30 - Activităţi de tabără (ateliere de reconstituire istorică, meșteșuguri antice, demonstrații etc.)

18:30 - 19:00 - Dansuri antice şi lupte de gladiatori

19:00 - 19:30 - Reconstituirea unei bătălii din antichitate

19:30 - 20:00 - Ceremonie de închidere

20:00 - 22:00 - Concert folk

DESPRE ASOCIAȚIILE PARTICIPANTE

Asociația Culturală „Tomis“ (prescurtat ACT) din Constanta desfășoară activități de reconstituire istorică pentru diverse epoci istorice, începând cu perioada antică.Asociația își propune să recreeze cât mai fidelfragmente din viața cotidiană, civilă și militară a civilizațiilor greacă, dacică și romană, medievală, otomană, din Războiul de Independenta și din cele două RăzboaieMondiale.ACT este partener alMuzeului Militar Constanța și al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Asociația „Castrum Novis“ din Sibiu s-a constituit cu scopul de a desfăşura activităţi cultural-educative, atât în judeţul Sibiu cât şi în ţară şi în afara ei, și de apromova patrimoniul cultural local.Asociaţia are în componenţa sa, profesori universitari, doctori şi doctoranzi în istorie şi specialişti în Epoca Antică, arheologi, precum şi o serie de meşteşugari şi tineri elevi şi studenţi.Pentru realizarea programului propus de organizatorii Festivalului, sunt prezenți un număr de 15 membri ai asociației, care vor pune în scenă o vexilație a unei cohorte Pretoriene, precum și o trupă de barbari (daci și sarmați), care va include atât războinici, cât și civili.

Asociația „Cavalerul Danubian“ a fost înființată ca asociație nonguvernamentală în Craiova și desfășoară activități culturale, socialeetc., dar și activități de reconstituire istorică pentru diverse epoci, începând cu perioada antică.În componența asociației sunt specialiști în trageri cu arcul, membri ai Clubului sportiv de tir cu arcul numit "Archery Craiova", dar și reenactori cu experiență în reconstituire istorico-militară pe Medieval ca "Arcașii lui Mihai" și Halebardierii Valoni (sec. XV-XVII).

Asociația „Dvx Anticae“ are sediul în orașul Svishtov din Bulgaria, așezare care în antichitate purta numele de Novae.În secolul al V-lea, Novae este capitala ostrogoților lui Theodoric cel Mare. Acest lucru i-a inspirat pe membrii asociației să contine studiile din această perioadă și să recreeze unitatea militară gotică, parte componentă aImperiului Roman de Răsărit. Asociația prezintă olari artizani care fac demonstrații pe roata olarului și produc replici de ceramică antică, un armurier care este expert în producția de arcuri, un expert în tir cu arcul, praștieri și maeștri bucătari.

„Cohors II Lucensium” este un grup pentru reconstituire anticăcondus de arheologi de la Muzeul Judetean de Istorie din Yambol. Grupul reconstituie diferite momente din stilurile de viață civile și militare ale soldaților romani și ale populației locale tracice din Kabyle în perioada secolelor II-III. d.Hr.

Grupul pentru Reconstituire Istorică „Ancient Thrace Yambol“ vine din orasul Yambol din Bulgaria și reprezintă muzeul arheologic în aer liber din orasul tracic și antic Kabyle, unul dintre cele mai importante orașe din perioada elenistică și romană din Tracia, așezare apărută cu 2000 ani î.Hr. Membrii grupului au o vastă experiență ca reenactorișiparticipări la numeroase festivaluri de reconstituire istorică.

Cercetașii Marini din Constanța, un partener puternic și fidel al Festivalului Antic Tomis îmbogățesc festivalul cu ateliere și activități diverse.

Grupul Folk „Eu cred“, al Asociației Culturale „Eu cred“ din Tașca, Neamț, este compus din Marius Coșerariu - poet, cantautor, autor a 6 volume de poezie, 2 albume de cântece folk, membru al Societății Scriitorilor din județul Neamț;Cristina Marin - profesor de muzică șireligie, cantautoare folk;Ionuț Stoian, din Zănești, județul Neamț, laureat al mai multor festivaluri naționale de muzică folk, student;Ionuț-Gabriel Sanda, din Caracal, student la Academia de Poliție Al. Ioan Cuza, câștigător al Festivalului național al elevilor și studenților din instituțiile M.A.I.; Alexandru Sahlean - student al Academiei de Poliție Al. Ioan Cuza, căștigător al Festivalului național al elevilor și studenților din instituțiile M.A.I.



12