Festivitate la baza militară Mihail Kogălniceanu, la finalul exercițiului Tobruq Legacy 2017

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivitate la baza militară Mihail Kogălniceanu, la finalul exercițiului Tobruq Legacy 2017

Eveniment 22 Iulie 2017 / 21:00 726 accesări
Foto: Agerpres

Foto: Agerpres

Încheierea exercițiului Tobruq Legacy 2017 (TL17), desfășurat în perioada 12-22 iulie simultan în Republica Cehă, Lituania și România, sub conducerea forțelor armate ale SUA în Europa, a fost marcată sâmbătă printr-o festivitate organizată la baza militară aeriană din localitatea constănțeană Mihail Kogălniceanu. Potrivit șefului comandamentului Armatei a zecea de apărare antiaeriană și antirachetă a SUA în Europa, col. David. E. Shank, TL17 a fost un exercițiu reușit. ''Tobruq Legacy a fost un exercițiu foarte bun, un exercițiu care ne-a reușit. Am avut ocazia să aducem împreună zece națiuni care au participat nu doar cu soldați, dar și cu armament tactic. Am avut pe lângă cele zece țări care au participat, și alte 12 țări care au observat exercițiul'', a spus Shank. Întrebat despre momentele dificile ale exercițiului militar, el a declarat că acestea țin de limbaj și echipamente, fiind vorba de militari din diferite țări. ''Atunci când ai împreună mai multe țări care participă la un exercițiu sunt întotdeauna dificultăți și trebuie să reușești să treci peste ele. (...) De fiecare dată când aduci împreună mai multe țări, este dificil atât din punctul de vedere al limbajului, cât și al echipamentului pe care ei îl au, pentru că sunt echipamente diferite și nu este ușor să le integrezi și să-i înveți pe fiecare să lucreze cu ele. Este un lucru cu care ne confruntăm zi de zi, nu doar într-un exercițiu cum a fost Tobruq Legacy", a afirmat colonelul american.

Adjunctul comandantului armatei SUA în Europa, maj. gen. Timothy McGuire, a precizat că a fost foarte bună cooperarea militarilor români și americani, la toate exercițiile desfășurate în ultima perioadă. ''Nu sunt pentru prima dată aici (n.r. — în România), iar cooperarea cu românii a fost mereu foarte bună. Am avut exerciții, nu doar Tobruq Legacy, au fost exerciții care s-au desfășurat și în Câmpia Turzii, și la Bordușani și la Cincu, toate au fost foarte reușite și sunt foarte mulțumit de ceea ce s-a întâmplat", a spus McGuire. El a mai afirmat că după fiecare exercițiu militar se fac analizele de rigoare și se decide ce trebuie îmbunătățit.

Referitor la TL17, generalul de flotilă aeriană Teo Toader, locțiitorul șefului comandamentului forțelor întrunite din România, a spus că a fost un exercițiu de foarte mare însemnătate. ''Acest comandament este practic în proces de afirmare, pentru noi a fost prima experiență semnificativă prin care ne-am dislocat un punct de comandă înaintat cu care am coordonat toate activitățile de pe teritoriul României. (...) TL17 a fost un exercițiu de foarte mare însemnătate și vorbesc din perspectiva forțelor întrunite prin care acest exercițiu a culminat prin partea de apărare și antirachetă, crucială pentru libertatea de mișcare a forțelor de la sol. Exercițiul a încununat activități ale Forțelor Aeriene Române și forțelor celorlalte state participante. Un efort deosebit al colegilor americani, al colegilor din celelalte state care au trimis aici observatori, au fost foarte interesați de acest exercițiu. (...) Ne pregătim, ne instruim împreună pentru a putea face față oricărei provocări. Știm că urmează perioade provocatoare, știm că este bine să fim pregătiți, este bine să fim integrați, este bine să avem încredere reciprocă'', a subliniat generalul de flotilă aeriană român. Conform acestuia, anumite proceduri militare trebuie ajustate pentru ca nivelul interoperabilității să fie mai înalt. ''Categoric, orice eveniment de instruire lasă ușa deschisă și pentru posibilități de îmbunătățire, este clar că sunt proceduri care trebuie ajustate astfel încât nivelul de interoperabilitate să fie mai înalt, este vorba de coordonare pe timpul acțiunilor astfel încât rezultatul acestora să fie eficient", a spus Toader. Întrebat dacă la TL17 au fost observatori și din partea Rusiei, el a afirmat că aceștia au participat la exercițiile de la Cincu, Râureni și Bordușani. ''La acest exercițiu, nu. A fost în schimb o participare din partea Rusiei la vizita efectuată de către colectivul OSCE prin intermediul căreia au fost dislocați în patru locații ale exercițiului, la Cincu, Râureni, Bodușani și urmau să meargă și la Smârdan, dar au renunțat în ultimul moment pentru că au fost foarte multe evenimente importante în cele trei locații. S-a manifestat transparență din partea tuturor, din partea României ca first nation, din partea SUA, conducător al acestui exercițiu, vorbesc de USAREUR, în care li s-au prezentat toate evenimentele de instruire și li s-au prezentat lideri esențiali de pe locații cu care au putut să schimbe diferite opinii și să pună diverse întrebări și să primească răspunsuri'', a afirmat Teo Toader.

El a precizat că TL17 nu a vizat ''sub nicio formă'' Rusia, răspunzând unei întrebări în acest sens. "A vizat pregătirea noastră comună pentru a face față unei posibile agresiuni, nu am vizat nicio direcție, niciun stat, am vizat doar o bună pregătire, o interoperabilitate, o integrare de capabilități'', a precizat generalul de flotilă aeriană. Programul Zilei Distinșilor Vizitatori pentru exercițiul Tobruq Legacy 2017 (TL17), eveniment desfășurat sâmbătă, a inclus, pe lângă prezentarea unor imagini video din timpul antrenamentelor și cu anumite tipuri de echipamente militare, premierea unora dintre militari. Totodată, a fost organizată o expoziție cu tehnică militară. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, TL17 este un exercițiu de apărare antiaeriană care s-a desfășurat, în perioada 12 — 22 iulie, simultan în trei țări, Republica Cehă, Lituania și România, în cadrul căruia au participat aproximativ 1.600 de militari. TL17 demonstrează interoperabilitatea între multiple structuri de forțe de apărare aeriană din Europa și contribuie la consolidarea eforturilor de descurajare la nivel NATO. În România, militari din țări membre NATO au participat la secvențe ale exercițiului TL17 în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu și în Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol-Aer de la Capu Midia. TL17 este un exercițiu de sprijin al Saber Guardian 2017 (SG17). SG17 este cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea noastră, în perioada 11-20 iulie, unde au participat 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere. Exercițiul, condus de Forțele Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), s-a desfășurat pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.



12