Militarii din Forţele Navale Române (FNR) au organizat, ieri, de Ziua Eroilor, manifestări de comemorare a tuturor militarilor români care au pierit de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă româneşti pentru credinţă, libertate, dreptate şi, nu în ultimul rând, pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Reprezentanţii FNR spun că au fost organizate ceremonii militare şi religioase în Constanţa, la Monumentul Eroilor Români căzuţi în al II-lea Război Mondial şi la Grupul Funerar al Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, din Cimitirul Central, Mangalia, Medgidia şi Cernavodă. „Înălţarea Domnului este o zi de însemnătate aparte atât pentru Forţele Navale Române cât şi pentru întreaga armată a României. Este ziua în care noi ne comemorăm eroii, ziua în care aducem recunoştinţă pentru cei care au căzut pentru apărarea frontierelor patriei cât şi pentru cei care se pregătesc ca în orice moment să apere această frumoasă ţară“, a declarat Comandantul Flotei, contraamiral de flotilă dr. Alexandru Mîrşu.
DEPUNERI DE COROANE Tot ieri, a fost organizată o ceremonie şi la Ansamblul Comemorativ din incinta comandamentului Centrului de Scafandri pentru comemorarea scafandrilor căzuţi la datorie. „Este foarte greu. Nu vreau să se mai întâmple o asemenea nenorocire. Regretele sunt tardive acum, dar asta este situaţia, sper să se îmbunătăţească activitatea lor şi să nu mai fie riscuri atât de mari, dar, oricum, meseria lor implică un risc. Încercăm să trecem peste această grea încercare pe care ne-a adus-o viaţa“, a spus tatăl sublocotenentului Cosmin Furtună, unul dintre cei 12 militari care şi-a pierdut viaţa în tragedia de la Tuzla, Petre Furtună. În România, care a pierdut în prima mare conflagraţie a secolului XX aproape un milion de militari şi civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 - care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român.
CREŞTINII ORDOCŞI ŞI-AU PLÂNS MORŢII Ieri, şi creştinii ortodocşi au sărbătorit Înălţarea Domnului. În acest scop, au fost ţinute slujbe în toate lăcaşurile de cult din ţară şi din străinătate, iar obiceiurile şi practicile din ziua Ispasului, cum mai este denumită în popor sărbătoarea, ţin de cultul morţilor. Biserica învaţă credincioşii că viaţa omului nu se sfârşeşte o dată cu moartea trupului. De aceea, ziua de ieri a fost un prilej pentru creştini de a-şi aduce aminte de persoanele care nu se mai află printre cei vii. Mulţi constănţeni s-au rugat pentru cei adormiţi şi au dat de pomană pentru iertarea păcatelor şi în memoria lor. Încă de la primele ore ale dimineţii, cimitirele şi bisericile din Constanţa au fost împânzite de credincioşi. Cu coşurile încărcate de pachete într-o mână, cu lumânări şi tămâie în cealaltă, şi cu ochii în lacrimi, mulţi creştini se îndreptau către mormintele celor dragi. Conform tradiţiei, cozonac şi ouă roşii s-au împărţit sărmanilor şi oamenilor din cimitir, iar pe lângă aceste bucate s-au mai oferit şi pască, dulciuri şi colaci. Fie că şi-au pierdut părinţii, copiii sau partenerii de viaţă, oamenii s-au adunat la cimitir pentru a-şi comemora morţii. Ei au împodobit mormintele cu flori şi au aprins candele şi lumânări. Sărbătoarea însă nu a adus doar tristeţe, au fost şi foarte mulţi care s-au bucurat de venirea acesteia. Mulţi sărmani s-au îngrămădit la pomenile care s-au făcut în cimitire şi la porţile bisericilor.