Ultima mare sărbătoare creştină din acest an a trecut cu bine şi cu destul belşug pe mesele românilor, după cum s-a putut vedea la televizor. Sper că la fel de bine aţi petrecut şi voi, cititorii Telegrafului! De fapt, Crăciunul din 2008 a avut mai multe faţete, pe care voi încerca să le trec în revistă rapid.
Mai întîi am avut „Crăciunul economico-politic”, dacă îmi permiteţi o asemenea expresie. La acest capitol trebuie menţionat, în primul rînd, ceea ce s-a numit „miliardul lui Boc”. Premierul a luat taurul de coarne şi a decis o măsură curajoasă, cu un mare impact electoral, chiar dacă au trecut alegerile, anume reducerea drastică a salariilor tuturor directorilor din agenţiile guvernamentale, acolo unde se afla cuibărită o mare parte din clientela politică a PNL. Totuşi, ordonanţa ar trebui uşor nuanţată, atunci cînd îi va veni rîndul să fie votată în Parlament, deoarece, în clipa de faţă, ca urmare a acestei măsuri, s-a ajuns la situaţia paradoxală în care unii funcţionari de stat din regii sau agenţii au salarii mai mari decît directorii lor. În pofida acestui inconvenient ce poate fi rezolvat din mers, Emil Boc a anunţat că va fi economisit un miliard de euro din buget, ceea ce e foarte bine, numai că depinde la ce vor fi folosiţi aceşti bani, fiindcă situaţia economică a ţării arată ca un sac cu mai multe găuri care trebuie peticite, iar cineva urmează să stabilească priorităţile acestor urgenţe.
Radu Berceanu a mers mai departe decît premierul şi a concediat toţi directorii din Ministerul Transporturilor, anunţînd reducerea schemei personalului de conducere, pe lângă micşorarea salariilor exagerate. Şi aceasta este o măsură de economisire bugetară cu efecte bune, însă apare o problemă sensibilă, ca şi în cazul măsurii luate de premier. Cîţi profesionişti autentici vor rămîne în posturile prost plătite sau îi vor înlocui pe cei concediaţi? Ultimul aspect îmbucurător din această latură economico-politică a Crăciunului este anunţul făcut de guvern conform căruia, în anul 2009, nu se vor mai mări tarifele nici la kilowat, nici la gigacalorie, ceea ce reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru cei cu venituri modeste, dacă ne gîndim că petrolul s-a ieftinit, iar gazele naturale nu şi-au schimbat preţul, deocamdată. Să vedem cît va putea să reziste guvernul la presiunile economice externe, căci presiunile pieţei fac necesare unele scumpiri neagreate de populaţie şi nedorite de Emil Boc.
În ceea ce priveşte „Crăciunul VIP-urilor”, n-am avut decît două mondenităţi notabile, legate tot de politicieni. Traian Băsescu, vădit relaxat după încheierea alegerilor şi rezolvarea probemelor guvernării, şi-a petrecut cîteva zile la Sinaia şi Predeal, dîndu-se cu snow-mobilul, ca şi în alţi ani, iar Emil Boc şi-a luat nevasta şi fetele şi s-a dus la Răchiţele, satul său natal de lîngă Cluj, unde a fost primit de localnici ca un rege în iţari şi opinci. Cît despre noi, cei mulţi şi anonimi, bănuiesc că 80% dintre români au stat acasă, mîncînd „toate ale porcului” şi îmbătîndu-se paşnic, deşi Crăciunul de acum a fost niţel mai scump, dacă judecăm după preţurile din marile magazine. Unii dintre noi nu au uitat nici pînă în ziua de azi ce sărbători jalnice ne pregăteam să petrecem acum 19 ani, cînd Ceauşescu a sfîrşit prin a fi împuşcat în urma revoltei populare din decembrie 1989, gest pe care cîţiva nostalgici îl mai regretă şi acum, pentru că nu au ştiut ce să facă cu libertatea pe care le-a dăruit-o Dumnezeu atunci…
La mulţi ani!