Feţele crizei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

Feţele crizei

Eveniment 11 Iunie 2010 / 00:00 364 accesări

Zvârcolirile sociale din România continuă, dar ele sunt însoţite din ce în ce mai frecvent şi de frământări pe scena politică. Toate aceste fenomene alcătuiesc de fapt feţele aceleiaşi crize. În asemenea vremuri tulburi iese la suprafaţă murdăria morală şi financiară acumulată în două decenii de democraţie originală sau de libertate transformată în anarhie.

Acum câteva zile, un liberal, mi se pare vicepreşedintele Mihai Voicu, a făcut o afirmaţie spectaculoasă şi tranşantă: \"Corupţia este pe masa guvernului!\" - a exclamat el. Iar criza se află sub aceeaşi masă, adaug eu... Reproşurile făcute de Traian Băsescu la Snagov miniştrilor pedelişti dovedesc că declaraţia lui Mihai Voicu este exactă. Nici măcar în asemenea timpuri de convulsii sociale şi economice băieţii deştepţi n-au încetat să-şi vadă de afacerile lor, ignorând dispoziţiile propriului şef de partid şi premier! Dacă s-a ajuns până la o astfel de fază, înseamnă că lăcomia acestor personaje a devenit apocaliptică. Recunosc şi eu, alături de alţi gazetari, că incompetenţa lui Emil Boc sfârşeşte prin a te înduioşa, deoarece este prins între ciocanul lui Traian Băsescu şi nicovala clientelei politice. Dar lucrurile sunt încă şi mai urâte! Criza, cum necum, a mai închis robinetele banilor publici, chiar dacă nu de tot. Din acel moment, petrecut destul de recent, au ieşit la iveală tiptil nemulţumirile unor pedelişti care nu şi-au încheiat deconturile după campania prezidenţială. Reducerea resurselor financiare pentru clientela politică produce un deranj vădit, dovadă dezvăluirile senatorului PDL Gelu Vişan, făcute săptămâna trecută la un post de televiziune local din Oltenia, acolo unde \"rege\" este Radu Berceanu. Dacă adăugăm la asta unele plecări anunţate din PDL, ca şi ameninţarea unor membrii de partid că vor vota în favoarea moţiunii de cenzură a opoziţiei, avem imaginea a ceea ce s-ar putea numi \"începutul sfârşitului\" pentru partidul \"de suflet\" al lui Traian Băsescu.

Cu alte cuvinte, criza actuală a început prin a fi doar financiară, a devenit economică, apoi politică, la care se adaugă o faţetă socială, şi pare să se transforme într-o criză morală, lăţindu-se ca o pată de petrol pe suprafaţa apei... Curat murdar!

Taguri articol


12