Fetița de patru ani internată la Huși a murit cu zile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Concluzii terifiante

Fetița de patru ani internată la Huși a murit cu zile

Sănătate 24 Octombrie 2014 / 00:00 584 accesări

Ancheta Ministerului Sănătății (MS) în cazul fetiței de patru ani internate la Spitalul din Huși, care a venit pentru dureri în gât și căreia i s-a administrat un tratament cu antibiotic fără să fie testată înainte, a ajuns la final. Concluziile sunt de-a dreptul terifiante. Copila a murit cu zile! Potrivit MS, atât Serviciul Judeţean Ambulanţă Vaslui, cât şi Spitalul Municipal Huşi au încălcat prevederile Ordinului MS nr. 1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, în gestionarea cazului pacientei Bedregeanu Maria Alexandra. Totodată, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui şi Spitalul Municipal Huşi au instituit o înţelegere tacită privind preluarea cazurilor de urgenţă pediatrică direct în Compartimentul de Pediatrie al spitalului, cu excepţia politraumelor sau stopurilor cardiorespiratorii. Nu în ultimul rând, medicul pediatru, deşi a considerat cazul ca fiind de maximă urgenţă, nu a solicitat colaborarea în timp util cu niciun alt medic aflat în gardă la momentul respectiv. Și nu este tot. ”Nu s-au respectat protocoalele de diagnostic şi tratament, epiglotita nefiind cuprinsă în protocoalele de diagnostic din compartimentul de pediatrie, ci în cele de pe Centrele de permanență (CPU). Deşi în procedura de administrare intravenoasă a antibioticului era recomandată testarea sensibilităţii la acesta, asistenta nu a luat în considerare acest aspect, invocând faptul că testarea nu i-a fost indicată de către medicul pediatru”, se arată în raportul MS. Au mai fost găsite și alte nereguli care fac referire la organizare. ”Ca urmare, au fost încălcate prevederile Ordinului MS nr.1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, protocoalele de tratament în urgenţă, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare intern al spitalului”, precizează MS.

SANCȚIUNI În urma neregulilor, s-a aplicat amendă contravenţională pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui, în cuantum de 20.000 lei, iar Spitalului Municipal Huși, în cuantum de 25.000 lei. Au mai fost amendați cu 2.000 de lei dr. Bianu Paraschiv Floreta, medic pediatru - şef compartiment Pediatrie, dr. Ababei Gabriela, medic-şef CPU, în cuantum de 1.500 lei, directorul medical dr. Wassouf Emad, în cuantum de 1.000 lei.

CMR Sancţiunile date de MS sunt administrative, dar nu rezolvă esenţa problemei - dacă există vreo vinovăţie, în ce constă şi ce măsuri trebuie luate pentru a nu mai exista astfel de cazuri -, este de părere preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. ”Deocamdată, nu avem cauza morţii fetiţei, dacă a fost şoc anafilactic sau laringită şi ce măsuri s-au luat. Acestea sunt lucruri care trebuie elucidate. Amenzile sunt pentru vicii de procedură, însă cele esenţiale sunt legate de actul medical şi, de aceea, trebuie analizate cu mare atenţie. Eroare în medicină există, dar trebuie făcut în aşa fel încât pe viitor să se reducă cât mai mult posibil”, a declarat șeful CMR. Ancheta la nivelul CMR continuă.



12