Fibroame uterine gigant operate la Constanţa!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şi clasic şi prin metode ultramoderne

Fibroame uterine gigant operate la Constanţa!

Eveniment 07 Noiembrie 2011 / 00:00 6013 accesări

La Clinica Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa ajung paciente, de diferite vârste, cu fibroame uterine de dimensiuni extrem de mari, similare unei sarcini chiar şi de şapte luni, atrag atenţia medicii constănţeni. Din păcate, multe dintre paciente au ignorat semnele pe care organismul le-a tot dat, aşa că s-au „trezit” cu formaţiuni tumorale gigant în abdomen. Durerea insuportabilă şi o creştere semnificativă în volum a abdomenului sunt singurele semne care le aduc pe femei de urgenţă la spital, spune şeful Clinicii Obstetrică Ginecologie Constanţa, prof. univ. dr. Vlad Tica. Nici chiar absenţa ciclului menstrual cu lunile nu le îngrijorează pe femei. Ele cred că este vorba despre o dereglare şi nimic mai mult, fără să realizeze că poate fi vorba despre o problemă extrem de gravă. Profesorul vorbeşte astfel despre importanţa consultului ginecologic anual, doar aşa orice modificare, orice problemă de sănătate, putând fi descoperită în timp util şi, implicit, sunt toate şansele ca pacienta să nu mai treacă prin toate traumele unei intervenţii chirurgicale, fie clasică, laparotomie, fie ultramodernă, laparoscopie.

SEMNE CE TE TRIMIT URGENT LA MEDIC! Pentru a evita orice neplăcere, medicul şef face cunoscute semnele ce trebuie să trimită orice femeie la medic, pentru un consult medical de specialitate. La început, când fibromul este mic, organismul nu poate da niciun semn, însă dacă acesta creşte în dimensiuni încep să apară şi problemele. Printre acestea, prof. univ. dr. Tica precizează: sângerări în cantitate mai mare decât în mod normal în timpul ciclului menstrual obişnuit; dureri mai mari decât în mod obişnuit care nu cedează prea uşor la calmante; lipsa ciclului menstrual câteva luni sau întârzierea lui în mod frecvent; durere în zona pelvisului chiar şi atunci când nu apar sângerări; probleme de urinare, fie polachiurie (urinare frecventă) fie disurie (dificultate la urinare). Cât priveşte descoperirea fibromului de mici dimensiuni, medicul şef a explicat că doar la consultul de specialitate acesta poate fi depistat, mai exact la examinarea ecografică transvaginală.

INTERVENŢII DE ULTIMĂ ORĂ ŞI LA CONSTANŢA Dacă fibromul uterin nu scade în dimensiuni în urma niciunui tratament medicamentos, iar dimensiunile cresc semnificativ, singura soluţie rămâne intervenţia chirurgicală, fie prin metoda clasică, fie modernă. În ultima perioadă, aproape toate pacientele din Constanţa care urmează să fie supuse unei operaţii aleg, fără ezitare, metoda mai puţin agresivă pentru organism, de altfel, o metodă care este deja utilizată frecvent în mai toate unităţile medicale din UE – laparoscopia. La SCJU metoda de ultimă oră este preferată şi de către câţiva medici constănţeni, care sunt deja specializaţi în acest timp de intervenţii şi care au la activ zeci şi chiar sute de asemenea operaţii.

UNA DINTRE SĂLILE CLINICII DE OBSTETRICĂ GINECOLOGIE DIN CADRUL SCJU ARE ÎN DOTARE UN LAPAROSCOP MODERN, CARE ESTE UTILIZAT APROAPE ZILNIC

„Avantajele laparoscopiei sunt numeroase, în special pentru paciente. În primul rând pacientei i se fac doar mici incizii, care se vindecă mult mai repede. De asemenea, timpul de recuperare este mult mai mic faţă de cel al unei operaţii clasice, deci şi zilele de spitalizare sunt cu mult mai puţine”, spune medicul şef, prof. univ. dr. Tica, unul dintre puţinii medici constănţeni care utilizează frecvent laparoscopia, metodă învăţată în clinici din străinătate. Nu cu mult timp în urmă, în clinica din Constanţa au început să fie făcute şi histerectomii (extirparea uterului) prin metoda de ultimă oră, operaţie la care apelează, deocamdată, doar câţiva profesori doctori din România. La Constanţa, intervenţia este făcută cu succes de prof. univ. dr. Tica.



12