Fidel Castro, propus candidat la Premiul Nobel pentru Pace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campanie pe Internet

Fidel Castro, propus candidat la Premiul Nobel pentru Pace

Monden 01 Decembrie 2009 / 00:00 338 accesări

O acţiune de strângere de semnături este în curs de desfăşurare pe Internet, pentru a susţine o eventuală candidatură a părintelui revoluţiei cubaneze, Fidel Castro, la Premiul Nobel pentru Pace în 2010, a anunţat, luni, site-ul oficial de informaţii cubaneze, Cubadebate.cu. Acţiunea a fost lansată de un grup de cetăţeni din Argentina, la adresa electronică fidelnobeldelapaz@gmail.com, care reia propunerile de mişcări sociale, culturale, universitare, privind drepturile omului, sociale şi politice, informează Cubadebate.cu, fără a cita aceste mişcări.

Potrivit regulilor comitetului Nobel, un grup de cetăţeni nu poate propune o candidatură. Doar parlamentari, miniştri, laureaţi anteriori, unii profesori de universitate şi chiar comitetul pot face acest lucru. ”Reuşitele Cubei în domeniul sănătăţii şi educaţiei în timpul guvernării lui Fidel Castro, în perioada 1959-2006, în pofida embargo-ului ilegal american care durează de 47 de ani, explică această iniţiativă”, afirmă site-ul cubanez. ”În timp ce lideri, printre care laureaţi ai Premiului Nobel, se consacră exportului de puşcaşi marini şi lansării de rachete şi bombe puţin inteligente asupra popoarelor devastate, precum şi jefuirii resurselor lor naturale şi umane”, raportează site-ul, referindu-se la preşedintele american Barack Obama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2009, ”Fidel Castro a contribuit la o lume paşnică, trimiţând o «armată în cămaşă albă», profesori, educatori, artişti şi sportivi în misiune, în număr de mai multe mii, în aproximativ o sută de ţări sărace”.

Părintele Revoluţiei din 1959 şi duşman declarat al ”imperiului american”, Fidel Castro, în vârstă de 83 de ani, a cedat puterea, în 2006, la sfârşitul lunii iulie, fratelui său, Raul, în vârstă de 78 de ani, din motive de sănătate. El continuă însă să monitorizeze evoluţia politicii mondiale şi cubaneze prin intermediul reflecţiilor publicate pe Internet şi în presa locală. Unul dintre ultimele bastioane comuniste din lume, Cuba este frecvent criticată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului din Europa şi SUA, din cauza gravelor sale lacune în domeniul drepturilor şi libertăţilor.



12