Fierul de călcat și evoluția lui de-a lungul istoriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fierul de călcat și evoluția lui de-a lungul istoriei

Lifestyle 28 Martie 2018 / 10:41 1885 accesări

În prezent un fier de călcat este considerat indispensabil în orice casă, de orice persoană care pune preț pe aspectul ținutei sale și, implicit, a imaginii sale. Dar nu întotdeauna a fost așa. Deși acest instrument are origini mai îndepărtate decât credem. Potrivit dovezilor istorice, încă din secolul IV au apărut primele modele de fier de călcat cu aspect și utilizare apropiate de ceea ce avem astăzi. Se știe că chinezii utilizau un recipient de tablă, umplut cu cărbuni, care avea un mâner care permitea utilizarea sa chiar și când era fierbinte.

Multe sute de ani mai târziu, Occidentul a început să folosească obiecte care aveau același scop ca un fier de călcat. În secolul XV a apărut utilizarea în Europa a unor obiecte din marmură, sticlă sau lemn - care semănau mai degrabă cu un făcăleț, decât cu un fier de călcat - cu care erau întinse și călcate hainele.

Termenul de ”călcător” dat precursorului unui fier de călcat a apărut în secolul XVII. Aceste aparate erau din metal plin și erau încălzite în foc înainte de folosire pentru călcat. Ulterior, au apărut ”călcătoarele goale”, care erau umplute cu cărbuni, adică ceea ce chinezii făceau încă din secolul IV.

Primul fier de călcat electric a apărut în 1882, mai exact pe 6 iunie. Inventarea sa este atribuită americanului Henry W. Seely, care a și patentat invenția. În 1924, Joseph W. Myers a dezvoltat un fier de călcat cu termostat și în 1926 a apărut primul fier de călcat cu aburi, vândut de compania Elder Co., în New York.

Treptat, cele două modele de fiare de călcat au fost ”îmbinate” într-unul, pentru multă vreme singurele îmbunătățiri aduse fierului de călcat fiind numărul de găuri prin care erau aliminați aburii. De la una, s-a ajuns la până la 60 de orificii prin care ieșea aburul. Compania Sears a plusat, ajungând la 70!

Treptat, avansul tehnologic a permis reducerea dimensiunii fierului de călcat, concomitent cu o creștere a performanțelor acestuia. În prezent, există zeci de producători la nivel mondial, cu sute de modele de fiare de călcat, unul mai performant ca altul. Iar prețul acestora a ajuns atât de mic, încât oricine își poate permite azi un fier de călcat de o calitate mai mult decât decentă, la un cost rezonabil.

De exemplu, pe eMAG, găsiți fiare de călcat la prețuri pornind de la 35 de lei, prețul a două pachete de țigări. O nimica toată, dacă ne gândim la utilitatea și la durata de folosință a unui asemenea electrocasnic.



Ştiri recomandate

12