FIFA va decide în ianuarie dacă la CM 2026 vor lua parte 32, 40 sau 48 de echipe

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

FIFA va decide în ianuarie dacă la CM 2026 vor lua parte 32, 40 sau 48 de echipe

Sport 14 Octombrie 2016 / 15:08 418 accesări
Gianni Infantino susține ideea unui Campionat Mondial cu 48 de echipe calificate la turneul final

Gianni Infantino susține ideea unui Campionat Mondial cu 48 de echipe calificate la turneul final

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a anunţat joi faptul că sunt analizate propuneri privind un format cu 32, 40 şi 48 de echipe la Campionatul Mondial din 2026. Infantino este de părere că un turneu extins nu provoacă neapărat scăderea calităţii competiţiei. Şeful forului fotbalistic internaţional a mai precizat că o decizie în acest sens va fi luată în luna ianuarie a anului viitor.

Un document prezentat în Consiliul FIFA oferă zece posibilităţi de format. Infantino susţine ideea unui turneu cu 48 de echipe naţionale, care să înceapă cu un play-off cu 32 de formaţii, la capătul căruia cele 16 învinse să meargă acasă, după un singur meci (!), iar celelalte 16 participante să beneficieze de un tur liber. Criticii au pus la îndoială viabilitatea acestui proiect, întrucât echipele s-ar pregăti timp de mai multe săptămâni şi apoi ar călători în jurul lumii pentru a fi eliminate din primul meci.

„Există un sentiment pozitiv în jurul acestei întruniri, dar mai este mult de muncă. Nu sunt de acord că va fi diluată calitatea competiţiei. Aș vrea să le amintesc tuturor faptul că, la precedentul Campionat Mondial, Italia şi Anglia au fost eliminate de Costa Rica. În plus, există şi acum play-off-uri care se desfăşoară în părţi diferite la globului, într-un interval de patru zile. Ideea unui meci decisiv cred că ar fi un moment entuziasmant pentru suporteri... Uitaţi-vă în Anglia, unde cele mai urmărite meciuri sunt cele din play-off-ul de promovare din Championship în Premier League”, a declarat Infantino.

Gianni Infantino a reiterat promisiunea făcută în momentul în care a fost ales, în februarie 2016, aceea ca fiecare dintre membrii asociaţi FIFA să primească 1,25 milioane de dolari pe an pentru investiţii în dezvoltare. Un alt obiectiv este creșterea implicării în fotbal - a jucătorilor, antrenorilor, arbitrilor şi fanilor - de la 45% la 60% din populaţia globului.

Președintele FIFA a mai prezentat joi, celor 30 de membri ai Consiliului FIFA, programul său „FIFA 2.0”. Trăgând învățămintele crizei fără precedent care a afectat FIFA din mai 2015, pe fondul corupției la vârful organizației, el a anunțat un program care vizează în principal întărirea controalelor activităților instanței și a celor 211 federații membre. Astfel, FIFA își dorește în special să preia controlul vânzării de bilete pentru Campionatul Mondial, sursă a unui scandal la CM din Brazilia și aflată la originea suspendării și concedierii fostului secretar general Jerome Valcke.

O altă modificare ce ar urma să fie introdusă de la CM din 2026 este aceea că organizarea turneelor finale va fi transferată de la comitetele de organizare locale actuale către „o structură de management centralizat”.

În fine, FIFA va deschide până în 2018 un număr de 11 birouri regionale în lume pentru a răspunde mai bine nevoilor membrilor săi și pentru a controla mai bine punerea în practică a programului său de dezvoltare, mai exact cheltuielile. De asemenea, FIFA își propune să aloce 4 miliarde de dolari pe 10 ani pentru dezvoltarea fotbalului în lume, punând accent în special pe fotbalul feminin, pentru a dubla numărul de jucătoare, până la 60 de milioane.



12