Fii voluntar pentru Roşia Montană!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cel mai mare zăcământ de wolfram din lume

Fii voluntar pentru Roşia Montană!

Justiție 15 Septembrie 2011 / 00:00 780 accesări

Povestea Roşiei Montane nu mai este un mister pentru nimeni. În ultimele luni se vorbeşte numai despre aur şi Banca Naţională a României, efectele devastatoare pe care exploatarea le-ar putea avea asupra mediului înconjurător fiind lăsate în planul secund. Conform proiectului Companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru exploatarea minieră ar urma să se folosească peste 1.500.000 tone de substanţe periculoase, dintre care 84.000 tone de cianură în cea mai mare carieră cu crater deschis din Europa şi cel mai mare baraj, înalt de 185 metri. Pentru o informare cât mai bună a populaţiei în legătură cu efectele negative asupra mediului înconjurător, ecologiştii se pregătesc să amplaseze corturi de informare în cele mai mari oraşe din România, printre care şi Constanţa. Astfel, argumentele pe care apărătorii naturii le au împotriva proiectului de exploatare minieră se vor face auzite limpede în rândul cetăţenilor, fără ca informaţia să fie distorsionată de diferitele canale de transmitere. “Pentru a putea instala corturi în cât mai multe locaţii avem nevoie de foarte mulţi voluntari. Vă rugăm sa vă alegeţi o zi sau mai multe în perioada 20-26 septembrie în care puteţi sta la un cort al campaniei într-unul din intervalele orare 9-13, 13-16, 16-20. Reamintim că în această toamnă s-a propus modificarea legii minelor, astfel încât să permită companiilor private să expropieze în numele statului. Trebuie să fim alături de roşierii ameninţaţi”, a declarat voluntarul pentru Roşia Montană, Ionuţ Părăuşanu. Persoanele care doresc să facă parte din echipa de voluntari sunt rugaţi să completeze formularul de înregistrare pe care îl găsesc la adresa web: http://www.rosiamontana.net/la-corturi/.

MAI SCUMP CA AURUL – WOLFRAMUL Potrivit specialiştilor, zăcământul de la Roşia Montană conţine între 800 şi 1.400 tone de aur, peste 2.300 tone de argint şi alte metale rare. În plus, la Roşia Montană se află cel mai mare zăcământ din lume de wolfram, de cea mai mare puritate, metalul rar fiind mult mai scump decât aurul, folosindu-se în industria militară şi spaţială. Potrivit contractului dintre Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale şi RMGC, firma străină are dreptul de a exploata toate bogăţiile din zăcământul de la Roşia Montană, prin exploatare de suprafaţă. În acelaşi timp, RMGC este proprietara tuturor bogăţiilor din zăcământ, Statul Român având dreptul să cumpere câteva tone din aurul extras, la preţul pieţei. Potrivit contractului dintre Statul Român şi RMGC, în situaţia în care exproatarea de la Roşia Montană eşuează, Guvernul României se angajează să suporte toate cheltuielile făcute de această firmă, începând cu 1997.

SEMNEAZĂ PETIŢIA La Roşia Montană pot fi vizitate galeriile romane, formate din tuneluri trapezoidale – tehnică atribuită perioadei romane şi pre-romane, unde pot fi văzute monumente istorice şi unelte pentru minerit, găsite de arheologi, precum şi construcţiile folosite pentru separarea aurului de piatră, numite steampuri. Roşia Montană înseamnă tezaur naţional, patrimoniu natural şi cultural, istorie şi civilizaţie milenară. Pentru conservarea şi valorificarea acestora, Roşia Montană trebuie inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial, declarând-o peisaj cultural şi evolutiv protejat UNESCO. Pentru această realizare, primul pas pe care orice om, prieten cu natura îl poate face este semnarea petiţiei pentru Roşia Montană care poate fi găsită pe adresa web: www.rosiamontana.net. Până în prezent aproximativ 22.000 de persoane au semnat petiţia, iar numărul lor creşte în fiecare zi.

Taguri articol


12