„Filantropica\", la Zilele Filmului European din Alger

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Filantropica\", la Zilele Filmului European din Alger

Cultură 04 Februarie 2009 / 00:00 621 accesări

Lungmetrajul „Filantropica\", de Nae Caranfil, va rula în cadrul celei de-a doua ediţii a Zilelor Filmului European, eveniment organizat în Alger de Comisia Europeană, între 3 şi 11 februarie. Filmul lui Caranfil, lansat în 2002, care are în distribuţie nume prestigioase ale cinematografiei româneşti, precum Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică şi Marius Florea Vizante, a fost descris, de către un reprezentant al Ambasadei României în Alger, drept „un basm modern\". „Filantropica\" este o comedie savuroasă care spune povestea lui Ovidiu, un profesor de liceu care găseşte un mod neobişnuit de a cîştiga nişte bani în plus.

Filmul a obţinut premiul publicului la Festivalul de Film de la Paris, în 2002 şi Young European Jury Award, la Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons (2002). Filmul, după un scenariu de Nae Caranfil, a fost, în 2002, propunerea României la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, la fel cum s-a întîmplat în 2009 cu „Restul e tăcere\", cel mai recent film al regizorului.

Ambasadoarea delegaţiei Comisiei Europene, Laura Baeza, a declarat, într-o conferinţă de presă, că festivalul din Alger este „o fereastră către producţia europeană, o ocazie de a arăta că Europa este formată din ţări cu limbi şi culturi diferite, care au, însă, aceleaşi valori\". Fiecare dintre cele 16 ţări participante la festival a ales o peliculă reprezentativă. Astfel, Spania este reprezentată de filmul „En la ciudad de Sylvia\", de José Luis Guerin, Olanda este reprezentată de „Love is All\", de Joram Lürsen, în timp ce „The Sun Street Boys\", de György Szomjas, reprezintă Ungaria. Franţa este reprezentată de „Paris\", de Cédric Klapisch, în timp ce „L\'Abuffata\", de Mimo Calopresti, reprezintă Italia. Producţiile prezentate în cadrul Zilelor Filmului European se doresc a fi „cronici ale vieţii\", cinematografia fiind cel mai bun mijloc „de a păstra dovezile sociologice şi istorice\", a declarat Laura Baeza. Prima ediţie a Zilelor Filmului European a avut loc în 2006.



12