Premierul R. Moldova, Vlad Filat, respinge ideea deschiderii unui consulat al Rusiei la Tiraspol, enunţată marţi de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria, în timpul unei vizite în regiunea separatistă din estul R. Moldova. ”La Tiraspol nu vor fi deschise consulate, deoarece R. Moldova este un stat independent suveran şi integru”, a declarat, marţi, Vlad Filat, după ce Rogozin declarase că va discuta cu autorităţile de la Chişinău această posibilitate. Vlad Filat a recunoscut că s-a întâlnit şi marţi cu oficialul rus dar a refuzat să ofere alte detalii. În contextul vizitei lui Rogozin în R. Moldova, ”Nezavisimaia Gazeta” scria marţi, citând surse din cercurile apropiate preşedintelui rus, că Rusia ar putea amplasa, la Tiraspol, o staţie radar din clasa Voronej, în replică la elementele scutului american antirachetă desfăşurate în Europa şi în contrapondere la bazele NATO din România. Solicitat să comenteze aceste informaţii, Vlad Filat a declarat că nu a discutat cu oficialul rus asemenea subiecte, pe care le-a calificat drept speculaţii, menţionând statutul de neutralitate al R. Moldova. Vizita lui Rogozin a provocat mai multe reacţii negative la Chişinău. Marţi, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal, formaţiune care face parte din alianţa de guvernare, a criticat faptul că autorităţile i-ar fi acordat prea multă atenţie. Şi unii analişti de la Chişinău consideră că, prin numirea lui Rogozin în funcţia de reprezentant special pentru Transnistria, dar şi prin declaraţiile făcute de acesta, Rusia încearcă să devină tot mai influentă în regiunea secesionistă din stânga Nistrului şi în R. Moldova, în general. Rogozin a ironizat reacţia Chişinăului, remarcând într-o postare pe Twitter: ”Nici nu am deschis gura şi în coteţ s-a făcut zarvă”.
PLANUL MOSCOVEI Rusia intenționează să-și retragă muniţiile stocate în depozite militare de pe teritoriul Transnistriei, acesta fiind scopul recentei vizite efectuate în regiunea separatistă de ministrul rus al Apărării, Valeriu Serdiukov, scrie ”Kommersant”. Procesul de retragere a munițiilor ar urma să înceapă până la sfârșitul acestui an. Potrivit cotidianului rus, Ucraina este gata să îşi respecte angajamentele privind trecerea pe teritoriul său a încărcăturilor militare periculoase şi monitorizarea respectării standardelor de siguranţă în timpul transportării acestora. Sursa nu s-a referit la date concrete de plecare a trenurilor spre Rusia, asigurând doar că procesul va începe la sfârşitul anului curent. Valeri Serdiukov a a vizitat satul Colbasna unde se păstrează 20.000 - 25.000 de tone de muniții rusești. Totodată, la Tiraspol au avut loc întrevederi cu ușile închise între Dmitri Rogozin și comandatul Grupului Operativ rus, Valeri Plohotniuk şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
CRITICA LUI ROGOZIN Dmitri Rogozin, a criticat, marţi, ”tendinţele unioniste din R. Moldova” şi a subliniat că ”regiunea separatistă este o entitate de sine stătătoare”. ”În prezent nu există claritate politică în ceea ce ține de scopurile și obiectivele conducerii de la Chișinău, inclusiv celor care pledează pentru unificarea cu România. Iată de ce, chestiunea ce ține de statutul Transnistriei, de colaborarea care poate fi între Tiraspol și Chișinău nu este o chestiune de actualitate”, a spus Rogozin. ”Chemările spre unirea cu România care vin de la Chișinău sunt lipsite de logică și denotă o închipuire distorsionată a istoriei. Când cei 200 de ani de relații moldo-ruse sunt consideraţi drept ocupație, există cazuri de presiuni asupra limbii ruse, multe lucruri par a fi o ofensă directă. Pentru principiul de statalitate trebuie să lupți și dacă R. Moldova vrea să lupte, atunci statalitatea se va fortifica. Dacă apar idei de unire cu România, atunci vrei nu vrei, R. Moldova va fi nevoită să accepte dorința Transnistriei de a avea o viață de sine stătătoare”, spune oficialul rus. Acesta a subliniat că, în prezent, Tiraspolul și Chișinăul trebuie să se concentreze pe subiecte pragmatice, curente, iar principalul obiectiv este relansarea economiei în regiune.