File de istorie dobrogeană, poezie şi cântec, la muzeu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

File de istorie dobrogeană, poezie şi cântec, la muzeu

Cultură 16 Noiembrie 2013 / 00:00 845 accesări

Festivităţile dedicate celor 135 de ani de la reintegrarea Dobrogei, „veche posesiune a lui Mircea cel Bătrân”, în graniţele României, în urma războiului româno-ruso-turc din 1877-1878, în urma căruia ţara îşi câştiga independenţa, au continuat, vineri, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Manifestarea s-a desfăşurat sub forma unui simpozion ştiinţific dedicat copiilor şi adolescenţilor de la şcolile constănţene, organizat şi moderat de muzeograful MINAC, dr. Lavinia Gheorghe. Din program nu au lipsit momentele artistice. Au făcut un adevărat spectacol, la fel ca şi altă dată, micuţii de la Şcoala nr. 22 „I.C. Brătianu”, care au prezentat un impresionant moment artistic: un colaj din poeziile lui Coşbuc, cântece dobrogene şi file de istorie.

DISCURS CU PRESTANŢĂ O prezentare cu... prestanţă a fost oferită de elevul Radu Filip de la Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian, coordonat de profesoara Violeta Bodiu. Îmbrăcat în uniformă de mareşal, acesta a prezentat „Proclamaţia către dobrogeni“ a lui Carol I. „14 noiembrie este o zi importantă pentru mine şi pentru toţi dobrogenii, deoarece sărbătorim unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naţionale. Mă pasionează istoria, deşi eu îmi doresc să devin arhitect”, a spus Radu Filip, elev în clasa a VII-a B.

„Pentru mine, Dobrogea este un spaţiu cultural şi identitar deosebit. Aş vrea să aduc omagiu celor care au reuşit să creeze premisele ca acest spaţiu teritorial, politic şi identitar să intre în componenţa statului român, la 1878, şi modului în care României i-a fost dată această perlă teritorială numită Dobrogea, pentru că, prin intermediul ei, putem să ne bucurăm azi de Marea Neagră şi de tot ce înseamnă cultură balcanică, orientală”, a spus lect. univ. dr. Tuşa Enache, de la Universitatea „Ovidius”.

„INTERARTES“ În programul manifestării a fost inclusă şi prezentarea revistei semestriale de cultură „Interartes”, dedicată personalităţilor dobrogene, prezentarea fiind realizată de prof. univ. dr. Olga Duţu şi de prof. dr. Anastasia Dumitru. Evenimentul a fost inclus în proiectul educaţional „Interdisciplinaritate: Literatura şi alte arte”, iniţiat de Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, în parteneriat cu MINAC, Universitatea „Ovidius”, Societatea de Haiku şi 15 şcoli din judeţ.

Taguri articol


12