Filiala Constanţa a Muzeului Militar Naţional, redeschisă publicului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De Ziua Eroilor

Filiala Constanţa a Muzeului Militar Naţional, redeschisă publicului

Cultură 29 Mai 2009 / 00:00 879 accesări

Filiala Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ a fost redeschisă publicului, ieri, de Ziua Eroilor, într-un cadru festiv la care au luat parte oficialităţi civile şi militare, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic la Constanţa. Printre cei care au dorit să fie prezenţi la acest moment deosebit pentru viaţa culturală şi istoria dobrogeană s-au aflat consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Agca şi consulul general al Republicii Populare China la Constanţa, Wang Tieshan. Directorul filialei constănţene a Muzeului Militar, drd. Costin Scurtu, a transmis mesajul de salut şi încurajare din partea Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa şi a Prefecturii judeţului. De altfel, subprefectul Claudiu Palaz a şi donat muzeului o colecţie de arme albe orientale.

După o perioadă de doi ani şi jumătate de renovări şi reorganizare a colecţiilor, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ – Filiala Constanţa a fost redeschis publicului, momentul fiind marcat prin vernisajul expoziţiei cu tema: „Istoria militară în Dobrogea“. Potrivit directorului filialei constănţene a Muzeului Militar Naţional, Costin Scurtu, exponatele provin de la Muzeul Militar Naţional. „Este un patrimoniu valoros, care, în cea mai mare parte, nu a mai fost expus nicăieri şi are specific dobrogean. Aşa se explică atît prezenţa pieselor de arheologie care provin de pe şantierele arheologice dobrogene, provenind încă din preistorie, pînă în 1930“. Piesele sînt expuse pe perioade istorice, în ordine cronologică, din cele mai vechi timpuri şi pînă la cel de-al Doilea Război Mondial. De exemplu, din perioada stăpînirii otomane este expus armamentul de epocă, pistoale cu cremene, săbii de tip iatagan, precum şi miniaturi. Acestora li se adaugă alte obiecte, documente, uniforme militare de epocă, armament, decoraţii, machete militare, precum şi drapelele de luptă din Primul Război Mondial ale unităţilor militare din Dobrogea. Colajul de fotografii de epocă vine să reîntregească această expoziţie, care iese în evidenţă prin modul inedit de organizare. Momentul festiv a fost deschis de către copiii de la Şcoala nr. 37, coordonaţi de învăţătoarea Geta Şerban, care au intonat imnul României, apoi a fost oficiată o slujbă religioasă, un omagiu adus eroilor neamului a căror comemorare coincide, anual, cu praznicul Înălţării Domnului.

„După doi ani şi jumătate, am reuşit să redeschidem porţile Muzeului Militar Naţional. A fost un efort îndelungat şi a fost posibilă finalizarea acestui proiect numai cu sprijinul celor care, într-adevăr, le pasă de tradiţiile militare româneşti, de istoria neamului românesc“, a specificat directorul muzeului, Costin Scurtu. Evenimentul s-a încheiat cu o demonstraţie de kendo - artă militară japoneză tradiţională.



12