Filmele „Eu când vreau să fluier, fluier\", de Florin Şerban şi „Lumea văzută de Ion B.\", de Alexander Nanau, vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de la Telluride (SUA), în secţiunile The Show, respectiv Backlot. Festivalul de film din Colorado se desfăşoară între 3 şi 6 septembrie.
Alături de „Eu când vreau să fluier, fluier\" sunt titluri ca „A letter to Elia\", cel mai recent film al lui Martin Scorsese, „Biutiful\" al lui Alejandro Gonzalez Innaritu, „Carlos\", în regia lui Ollivier Assays şi drama istorică „The Princess of Montpensier\", regizată de Bertrand Tavernier, prezente în competiţie la Festivalul de Film de la Cannes 2010.
Unul dintre directorii festivalului, Gary Meyer, a declarat că este foarte entuziasmat de prezenţa în festival a filmului „Eu când vreau să fluier, fluier\". Meyer a spus într-un interviu pentru publicaţia „Variety” că atunci când a văzut filmul la Festivalul de la Berlin şi-a dat seama că „este cu mult peste celelalte pelicule româneşti\".
„Eu când vreau să fluier, fluier\" a fost recent cumpărat de casa de distribuţie Film Movement, urmând ca lansarea în cinematografele americane să aibă loc în ianuarie 2011, înainte de anunţarea nominalizărilor la Oscar, lungmetrajul fiind propunerea României la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină\". Pelicula, debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia „Alfred Bauer\".
Documentarul lui Alexander Nanau \"Lumea văzută de Ion B.\" prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. La peste 60 de ani, Ion Bârlădeanu este cea mai recentă descoperire a artei româneşti. În urmă cu trei ani, locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Anul acesta, el a fost prezentat într-o expoziţie personală - „Realpolitik\" -, la o prestigioasă galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo şi de actriţa Angelina Jolie.
Alexander Nanau a început filmările la documentar în momentul în care lucrările lui Ion B. au început să fie cunoscute şi apreciate. Filmul oferă o perspectivă asupra a ceea ce poate propune Europa de Est: talent nedescoperit, oameni care au învăţat să ascundă pentru a-şi păstra adevărul interior şi a supravieţui regimului comunist.