„Ciobanul zburător\" de Cătălin Muşat, şi „Faţa galbenă care rîde\", de Constantin Popescu, au fost selectate în secţiunea „Leopards of Tomorrow\" - competiţia internaţională dedicată filmelor de scurtmetraj din cadrul Festivalului de la Locarno (6-16 august). La secţiunea „Leopards of Tomorrow\" s-au făcut remarcate multe nume importante ale cinematografiei, primele filme ale unor regizori precum Fatih Akin sau Laurent Cantet (cîştigătorul Palme d\'Or de anul acesta) rulînd în cadrul acesteia.
De asemenea, filmul Adinei Pintilie, „Balastiera #186\" a fost selectat în secţiunea „Auteur Shorts\", iar proiectul de lungmetraj al lui Adrian Sitaru, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii\", a fost ales să facă parte din secţiunea „Open Doors\" a ediţiei cu numărul 61 a festivalului. Secţiunea „Open Doors\" este dedicată proiectelor cinematografice din ţările în curs de dezvoltare, iar la finalul workshop-ului, o parte dintre filme primesc ajutor pentru distribuţie sau producţie.
Pelicula „Mar Nero”, cu Dorotheea Petre şi Vlad Ivanov, în competiţia oficială
De asemenea, la această ediţie a Festivalului de la Locarno, pelicula „Mar Nero/ Marea Neagră\", o coproducţie Italia, România, Franţa, concurează în competiţia oficială, în timp ce Cristi Puiu va face parte din juriul care va alege cel mai bun film de debut.
Filmările la „Mar Nero/ Marea Neagră\" au avut loc în primăvară, la Sulina. Filmul lui Bondi le pune faţă în faţă pe Gemma, o văduvă în vîrstă din Florenţa, interpretată de Ilaria Occhini şi pe Angela, o tînără infirmieră interpretată de Dorotheea Petre, premiată la Cannes pentru prestaţia din pelicula „Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii\". Este vorba de întîlnirea a două singurătăţi, despre o relaţie care culminează cu o călătorie la Marea Neagră, pe urmele soţului Angelei, dispărut în mod misterios (jucat de Vlad Ivanov - domnu\' Bebe din „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile\").
„Mar Nero\" este produs de Film Kairos, în colaborare cu Rai Cinema şi Toscana Film Commission, în coproducţie cu HiFilm România şi Manigolda Film (Franţa) şi cu susţinerea Programului MEDIA Plus şi a MiBAC.
Dacă ediţia de anul trecut a Festivalului de la Locarno a fost una foarte… americană, la cea de anul acesta vor străluci filmele europene, după cum a anunţat, într-o conferinţă de presă, directorul artistic al festivalului, Frédéric Maire. Acesta a spus, în momentul în care a dezvăluit afişul ediţiei cu numărul 61 a celebrului Pardo, că recenta grevă a scenariştilor şi perioada proastă pe care o traversează cinema-ul american independent în SUA contrastează cu revenirea în forţă a producţiei cinematografice europene. Astfel, din cele 17 filme reţinute în competiţie, majoritatea sînt europene, ele avînd şi un numitor comun - reflectarea situaţiei dificile în care se află societatea occidentală.
Anul acesta, ecranul gigant din Piazza Grande - care poate primi circa 8.000 de persoane - va fi inaugurat de „Brideshead Revisited\", de Julian Jarrold, cu Emma Thompson. Inspirat dintr-un clasic al literaturii britanice, lungmetrajul va deschide o ediţie a Pardo marcată de o puternică prezenţă literară. Contestatul scriitor Michel Houellebecq îşi va dezvălui primul lungmetraj - o adaptare a romanului său „La Possibilité d\'une île\", publicat în 2005, selecţionat în categoria „Play Forward\", rezervată experimentelor audiovizuale contemporane. Ceva mai clasic, scriitorul italian Alessandro Barrico va fi prezent cu cel dintîi film al său, „Lezione 21\". Devenit celebru în spaţiul francofon cu \"Océan Mer\", tradus în franceză în 1998, el a pus pe ecran o anchetă în jurul monumentalei Simfonii a IX-a de Beethoven. America va fi şi ea prezentă în această secţiune, cu „Choke\" de Clarke Gregg, un film inspirat, ca şi „Fight Club\", dintr-o nuvelă a lui Chuck Palahniuk. Actriţa care deţine rolul principal în film, Anjelica Houston, va primi şi un „Excellence Award\" înainte de proiecţia peliculei.
Legăturile dintre Locarno şi Italia vor fi onorate, anul acesta, nu doar prin importanta prezenţă a cinematografiei italiene, ci şi prin retrospectiva integrală consacrată regizorului Nanni Moretti. Leopardul de onoare, care a recompensat în trecut nume ca Jacques Rivette, Jean-Luc Godard, Joe Dante sau Wim Wenders, va fi decernat, anul acesta, lui Amos Gitai. De asemenea, vor fi prezentate mai multe filme ale cineastului israelian, autorul unor producţii precum „Yom Yom\" sau „Kippur\". Festivalul se va închide cu pelicula „Back Soon\", o coproducţie Islanda-Franţa regizată de Solveig Anspach.
Fondat în 1946, Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, numit şi Pardo, este cel mai mare festival de filme independente.