Filmele cu teme politice domină cursa pentru nominalizări la premiile Oscar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Filmele cu teme politice domină cursa pentru nominalizări la premiile Oscar

Monden 09 Ianuarie 2009 / 00:00 396 accesări

Filmele cu teme politice, printre care ”Milk”, ”Frost / Nixon” şi ”Che”, domină cursa de anul acesta pentru nominalizări la premiile Academiei Americane de Ştiinţe şi Film, ce vor fi anunţate pe 22 ianuarie. Favoriţi la premiile Oscar pentru cel mai bun rol principal ar fi Benicio Del Toro pentru ”Che”, alături de Josh Brolin, care joacă rolul preşedintelui George W. Bush, James Cromwell, în rolul lui Bush senior, în noul film al lui Oliver Stone, ”W” şi Sean Penn în rolul lui Harvey Milk, primul politician declarat gay, care a deţinut o funcţie politică în California, în anii \'70, în timp ce Frank Langella joacă rolul lui Richard Nixon în ”Frost / Nixon”. Deşi astfel de producţii au consistenţă, acest lucru nu le aduce automat un loc pe lista de nominalizări la Oscar. De altfel, de-a lungul timpului, s-a demonstrat că Academia Americană de Ştiinţe şi Film nu are deloc o preferinţă pentru astfel de teme. Excepţii notabile au fost nominalizările lui Denzel Washington pentru rolul din ”Malcolm X”, în 1992 şi şi a lui Anthony Hopkins în ”Nixon”, în 1995.

Pe lîngă rolul din ”W”, Josh Brolin mai joacă şi rolul secundar din ”Milk”, Dan White, cel care l-a asasinat pe politician. Indiferent cui îi va reveni mult-rîvnita statuetă, toţi actorii menţionaţi o merită cu prisosinţă. Rolul lui Dan White i s-a părut mai greu decît cel din ”W” lui Josh Brolin, care a menţionat că el şi Oliver Stone au vorbit despre cum să ilustreze personalitatea lui George W. Bush. ”Nu doream să creăm o copie a acestuia, în timp ce, în ceea ce îl priveşte pe Dan White, chiar am vrut să îi redau vocea adevărată”, a spus actorul. Josh Brolin a mărturisit că atît Oliver Stone, cît şi regizorul filmului ”Milk”, Gus Van Sant, i-au dat libertatea să creeze cele două personaje. Actorul a lucrat pentru rolurile sale studiind arhive video. Astfel, pentru ”W”, John Brolin a citit 13 cărţi despre Bush şi a ascultat de nenumărate ori discursurile preşedintelui american. ”Poţi să te uiţi la Bush sau la Obama şi poţi să le descoperi trăsăturile de caracter sau slăbiciunile”, a declarat, la rîndul său, Frank Langella, care l-a jucat pe Nixon şi într-o piesă de teatru, rol pentru care a fost distins cu un premiu Tony. ”Politicienii aceştia sînt, însă, departe de Nixon, care era fascinant”. Şi Benicio Del Toro a avut destul timp să pregătească rolul lui Che Guevara. A petrecut şapte ani călătorind în Cuba şi Argentina şi citind cărţi. ”Cîteodată, cînd joci un personaj, trebuie să creezi o adevărată poveste în spatele său. Povestea poate fi de trei pagini. Dar pentru Che Guevara, povestea are 1.200 de pagini”, a spus Del Toro. Acesta a adăugat că regizorul filmului ”Che”, Steven Soderbergh, nu a dorit ca actorii să ştie că o parte din faptele prezentate în film nu s-au întîmplat în realitate. Ca şi Josh Brolin, Benicio Del Toro a simţit că una dintre cele mai mari provocări a fost momentul în care a trebuit să îl imite pe Che Guevara cînd acesta a ţinut un discurs la ONU.

Pentru foarte mulţi actori, ceea ce i-a apropiat de personajele politice pe care le-au interpretat a fost aspectul vieţii private a acestora. Frank Langella a fost impresionat de vizita în casa în care a copilărit Nixon, unde, în prezent, se află Biblioteca Richard Nixon. Actorul a citit cartea preferată a lui Nixon, ”The Edge of the Sword”, de Charles de Gaulle, volum pe marginile căruia viitorul preşedinte american făcuse însemnări. La rîndul său, Benicio Del Toro a apreciat că a învăţat foarte multe despre Che Guevara după ce, în urma unei călătorii în Argentina, i-a cunoscut pe fratele mai mic al acestuia şi pe nepoţii lui. Benicio Del Toro susţine că, în ciuda tuturor pregătirilor, a simţit că rolul său se compară cu ”înotul într-o piscină, cînd înoţi spre margine, dar marginea se depărtează de tine”. Josh Brolin îi împărtăşeşte sentimentul.

Printre actorii care au cîştigat un premiu Oscar după ce au jucat într-un film cu temă politică se numără Ben Kingsley pentru rolul lui Mahatma Gandhi, în ”Gandhi”, în 1982, Forest Whitaker, pentru rolul lui Idi Amin în ”The Last King of Scotland / Ultimul rege al Scoţiei”, în 2006 şi Helen Mirren pentru rolul din ”The Queen / Regina”, tot în 2006.

Taguri articol


12