Lungmetrajul lui Cristian Nemescu, „California dreamin\' (nesfîrşit)\", premiat la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, a cîştigat, sîmbătă seara, Trofeul „Anonimul”, în valoare de 10.000 de dolari, dar şi premiul publicului festivalului de la Sfîntu Gheorghe din Delta Dunării. Filmul lui Nemescu a fost singura peliculă românească din competiţia de lungmetraj şi a concurat cu alte opt lungmetraje din Rusia, Franţa, Germania, SUA, Marea Britanie, Italia, Elveţia şi China.
Distincţiile au fost ridicate de monteur-ul peliculei, Cătălin Cristuţiu, care a spus că premiul publicului este foarte important pentru că acesta a fost pariul regizorului Nemescu, să-şi cucerească spectatorii. „Cristi a vrut să facă un film realizat cu eleganţă pentru public”, a explicat monteur-ul.
Pelicula „California dreamin\' (nesfîrşit)” a primit Trofeul „Anonimul” pentru „reuşita excepţională, inclusiv interpretativă, cu o menţionare specială a actorilor Ion Săpdaru şi Răzvan Vasilescu”, potrivit juriului. Mai mult, preşedintele juriului de lungmetraj, Marina Grasic, producător executiv al filmului premiat cu Oscar „Crash”, a spus că acordarea premiului filmului românesc a fost o decizie unanimă.
Cristuţiu a declarat că nu s-a gîndit înainte dacă filmul va cîştiga sau nu, dar a avut concurenţi foarte puternici. „Mie mi s-a părut selecţia de anul acesta cea mai bună de la Anonimul de pînă acum. Au fost nişte filme foarte bune şi pot să spun că concurenţa a fost pe măsură”, a declarat Cristuţiu. Monteur-ul a spus, totuşi, că este mai mulţumit de premiile primite de film în străinătate, „nu din snobism, pur şi simplu din suspiciune”, pentru că, „cel puţin la Cannes, unde există un juriu profesionist, nu există în niciun caz parti-pris-uri, nici pozitive, nici negative”. Cristuţiu a menţionat că ar putea exista suspiciunea că românii sînt înduioşaţi de moartea regizorului Cristian Nemescu, dar el crede că nu se poate pune problema la ediţia acestui festival, pentru că juriul era format în mare parte din străini.
Regizorul Nemescu a încetat din viaţă în urma unui accident de maşină, pe 24 august 2006, la vîrsta de 27 de ani. Potrivit lui Cristuţiu, cel mai important festival la care a fost selectată pelicula lui Nemescu în ultima vreme este cel de la Toronto, ce are loc între 6 şi 15 septembrie şi intră în „categoria A+”, la fel ca şi festivalul de la Karlovy Vary, unde filmul a rulat între 29 iunie şi 7 iulie.
„Exilul”, film rusesc regizat de Andrei Zviaghintsev, a luat premiul pentru regie (5.000 de dolari) şi pentru imagine (2.000 de dolari) la „Anonimul”. Premiul special al juriului a fost acordat actorului Hannah Herzsprung pentru interpretarea din pelicula „Patru minute”, de Chris Kraus, din Germania. Un alt premiul special a revenit lui Elio Germano, pentru pelicula „Fratele meu e singur la părinţi”, regizată de Daniele Luchetti, din Italia.
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat filmului „Before the wind blows”, regizat de Samer Najari, din Canada. Premiul publicului la scurtmetraj a revenit filmului „Salvez lumea” de David Casals, din Spania. Regizorul a urcat pe scena de la „Anonimul” şi a spus că premiul publicului este cel mai satisfăcător pentru că „atunci cînd faci un film îl faci pentru public”.
De asemenea, premiul special al juriului pentru scurtmetraj a revenit peliculei româneşti „Lecţia de box”, regizată de Alexandru Mavrodineanu şi premiată pentru „ambiguitatea şi emoţia cu care filmul ne oferă mai multe poveşti de viaţă”, după cum a declarat preşedintele juriului de scurtmetraj, Cristina Corciovescu. Un alt premiu special, „Ovidiu Bose Paştina”, a fost acordat filmului „Tricoul”, regizat de Hossein Martin Fazeli, din Cehia, „un film despre intoleranţă şi consecinţele ei mortale”. Juriul de animaţie a premiat filmul „Tigrul”, regizat de Guilherme Marcondes, din Brazilia.
Invitatul special al festivalului a fost regizorul britanic Ken Loach, laureat cu Palme d\'Or la Cannes în 2006, care şi-a prezentat la Sfîntu Gheorghe două pelicule, un scurtmetraj şi un lungmetraj. La eveniment a fost prezent şi Cristian Mungiu, care a cîştigat Palme d\'Or în 2007, cu „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile\", dar şi membri din echipa peliculei, printre care actorii Anamaria Marinca şi Vlad Ivanov.
Cea de-a patra ediţie a festivalului „Anonimul” a avut şi o secţiune paralelă, în care au rulat scurtmetraje româneşti care nu au intrat în competiţie, dar şi una dedicată ecologiei, în care a fost inclus şi filmul „Un adevăr incomod”, narat de fostul vicepreşedinte american Al Gore, care a şi deschis festivalul, pe 13 august.