Filmul regizat de Cristian Mungiu, care a cîştigat Palme d'Or la Cannes, dar şi un premiu al educaţiei, ce presupune difuzarea în şcoli, a fost clasat „pentru toate categoriile de vîrstă” de o comisie specializată, după ce ministrul educaţiei a spus că este „prea dur”. Comisia franceză ce clasifică filmele s-a reunit marţi seara şi a decis că filmul „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile”, ce va avea premiera pe 29 august, poate fi urmărit de „toate categoriile de vîrstă”, a spus unul dintre membrii comisiei, înaintea unui anunţ oficial. Ministrul francez al educaţiei, Xavier Darcos, care a anunţat, la începutul lunii iulie, că se opune difuzării filmului în şcoli, pentru că este prea dur, a revenit, ulterior, asupra declaraţiei şi urmează să anunţe o decizie finală.
Filmul lui Mungiu, „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile”, ce spune o poveste din comunism, despre relaţia dintre două colege de cămin, dintre care una face un avort clandestin, a cîştigat Palme d'Or pentru lungmetraj, premiul criticii, dar şi un premiu al educaţiei, ce presupunea difuzarea sa în şcoli, pe DVD-uri distribuite în 1.500 de exemplare. Decernat pe 27 mai, de un juriu prezidat de comicul Bernadette Lafont, Premiul educaţiei naţionale recompensează, din 2003, un film din selecţia oficială de la Cannes pentru interesul pedagogic pe care-l prezintă subiectul. La sfîrşitul lunii mai, asociaţia împotriva avortului “Choisir” a acuzat filmul, într-un comunicat intitulat „Cultura morţii recompensată la Cannes”, că face o „veritabilă propagandă pro-avort” şi este un pericol pentru copiii din şcoli.
Premiul educaţiei a fost acordat, pentru prima dată, în 2003, peliculei „Copilul”, de fraţii Dardenne, apoi anul trecut, peliculei Sofiei Coppola, „Marie Antoinette”.