Ministrul francez al Educaţiei Naţionale, Xavier Darcos, s-a hotărît să-şi „suspende” decizia de a nu difuza în şcoli şi licee filmul românesc „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile” al lui Cristian Mungiu, cîştigătorul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes şi laureat al Premiului Educaţiei. Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei vine după ce, vineri, Societatea Regizorilor de Film (SRF) a denunţat „presiuni ale unor asociaţii anti-avort” pentru ca filmul lui Cristian Mungiu, care vorbeşte despre avorturile clandestine din România lui Ceauşescu, să nu fie difuzat. „Ministrul a decis să suspende această hotărîre şi urmează să aibă întîlniri, de la începutul săptămînii următoare, cu SRF şi cu unii dintre membrii juriului de la Premiul Educaţiei”, au comunicat reprezentanţii ministerului. Aceştia au adăugat că Xavier Darcos va cere şi părerea Comisiei naţionale de clasificare şi va lua o decizie definitivă după încheierea tuturor consultărilor. Vineri, Ministerul Educaţiei din Franţa şi-a motivat refuzul de a edita DVD-uri cu acest film pentru şcoli şi licee prin faptul că ar fi prea dur.
Filmul semnat de Cristian Mungiu, o dramă rece despre avorturile făcute pe ascuns în perioada comunistă, a primit, la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, Marele Premiu (Palme d'Or) şi Premiul Criticii. În ceea ce priveşte Premiul Educaţiei, acesta este decernat, în fiecare an, pe 27 mai, de către un juriu prezidat de actriţa Bernadette Lafont şi compus din 6 profesori şi 2 studenţi. Premiul recompensează, din 2003, un film prezent în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, ales pentru calităţile sale de artistice şi pentru interesul său din punct de vedere pedagogic. Filmul premiat beneficiază, apoi, de editarea în 1.500 de exemplare a unui DVD pedagogic care va fi difuzat în unităţile de învăţămînt.
Într-o scrisoare din 2 iulie, directorul de cabinet al ministrului Educaţiei, Philippe Court, invoca „principiul precauţiei”, afirmînd că nu consideră de dorit difuzarea filmului „în clase, prin intermediul reţelei centrelor regionale de documentare pedagogică”. Scrisoarea, adresată inspectoarei generale, Christine Juppé-Leblond, însărcinată pe probleme de cinematografie şi audiovizual, o invita pe aceasta să vegheze, pe viitor, ca juriul Premiului Educaţiei să recompenseze filme adaptate „unei difuzări în rîndul tuturor elevilor de şcoală generală sau liceu”. Însă, părerea ministrului nu întruneşte unanimitatea la Minister, unele persoane de acolo considerînd că, dimpotrivă, filmul „nu prezintă nici un risc pentru publicul adolescent”, pe care îl invită la o „conştientizare a unui subiect care poate şi trebuie să fie abordat fără ocolişuri”.
La finele lunii mai, asociaţia anti-avort „Choisir la vie” („Alege viaţa”) a denunţat, într-un comunicat intitulat „Cultura morţii recompensată la Cannes”, o „adevărată propagandă pro-avort şi un pericol pentru copiii şcolarizaţi”. Asociaţia îşi afirma astfel „opoziţia fermă la difuzarea unui astfel de film în unităţile şcolare din Franţa”. Anul trecut, Premiul Educaţiei a fost acordat filmului "Marie-Antoinette" de Sofia Coppola.