Primul lungmetraj în aromână, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, în regia constănțeanului Toma Enache, care s-a bucurat de mare succes în rândurile cinefililor români încă de la lansarea din toamna anului trecut, își continuă turneul peste hotare. Filmul, care a fost urmărit până acum de peste 15.300 de spectatori români, va ajunge, în perioada următoare, pe marile ecrane din Albania și Macedonia.
Conform programului de turneu, pe 3 august va avea loc prima reprezentație la Crushevo, pe platoul central, de la ora 20.30. Alte proiecții vor avea loc în localitățile Korçë, Elbasan, Divjaka, Fier și Shtip. La evenimente va fi prezent regizorul Toma Enache, însoțit de alte patru persoane care au contribuit direct la realizarea peliculei.
Regizorul filmului, Toma Enache, a declarat: „Sunt emoționat. Filmul își urmează drumul său spre întâlnirile cu publicul din mai multe țări. Povestea lui Toni Caramușat ajunge la sufletul spectatorilor, indiferent de statul în care trăiesc, și acest lucru ne aduce un sentiment unic. Simt că urmează și alte țări, asta ca să încheiem optimist anul, așa cum l-am început!”.
Luna trecută, pelicula „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” a fost prezentată cu mare succes și în Statele Unite ale Americii, cu ecranizări în Washington DC (29 mai), Charlotte (31 mai), New York (4 şi 5 iunie), Fairfield (7 iunie) şi Los Angeles (10 iunie). De asemenea, înainte de Albania și Macedonia, filmul a mai avut o proiecție și în Austria, la Viena.
PELICULĂ PREMIATĂ INTERNAȚIONAL „Nu sunt faimos, dar sunt aromân" este un film de comedie şi dramă romantică, lansat în 2013. Pelicula prezintă povestea lui Toni Caramuşat, un regizor faimos, fascinat de ideea că ar putea descoperi un al 13-lea adevăr absolut despre aromâni şi originile lor.
În luna decembrie a anului trecut, filmul a fost nominalizat pentru marele premiu al Festivalului Internaţional de Film Babel de la Cagliari, desfăşurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, unde a obţinut premiul Maestrale Unica, pentru cea mai bună reprezentare a unei minorităţi lingvistice într-un film.
Pelicula a fost vizionată de peste 15.300 de spectatori numai în România, la care se adaugă peste 2.000 din Macedonia și Statele Unite ale Americii.