Iubitorii dansului clasic au urmărit, sâmbătă, în seara de Moș Nicolae, ultimul spectacol de balet susținut în anul 2014 la Constanța: capodopera ceaikovskiană „Lacul lebedelor”. Un astfel de spectacol a avut și un public pe măsură, sala Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” fiind arhiplină, iar biletele fiind vândute cu mult timp înainte. Cu o frumoasă scenografie semnată de Adriana Urmuzescu - care a reușit să redea atmosfera de lac învăluit în mister, în care se scaldă razele lunii -, „Lacul lebedelor” tomitan, în coregrafia lui Mihai Babușka, după coregrafia clasică a lui Marius Petipa și Lev Ivanov, a reușit să transpună publicul într-o atmosferă de basm.
ROLURI DIFICILE, ATMOSFERĂ DE BASM Spectacolul a readus-o pe scena tomitană pe prim-solista Irina Ganea-Mihaiu, care a reinterpretat dificilul rol dublu Odette-Odile, după o pauză îndelungată, pricinuită de concediul de maternitate. „Acesta este cel de-al doilea spectacol mare (n.r. - primul a fost „Cenușăreasa”) de când am revenit pe scenă după concertul de creștere a copilului. Pentru mine, Odette-Odile este un rol complex. Este cel mai greu rol pe care l-am interpretat. Este foarte greu atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere artistic. Pentru mine este o provocare ori de câte ori reluăm acest balet, deoarece încerc, de fiecare dată, să mă perfecționez. Acest lucru ar fi imposibil dacă nu aș avea parte de ajutorul Monicăi Cherecheș (n.r. directorul Companiei de Balet), care este un exemplu pentru mine, dar și al lui Horațiu Cherecheș, foarte buni dansatori, dar și foarte buni pedagogi”, a spus Irina Ganea Mihaiu.
Rolul prințului Siegfried a fost redat de Sergiu Dan, care a dansat pentru prima dată cu Irina Ganea-Mihaiu în „Lacul lebedelor”, partenera sa anterioară fiind Eliza Maxim. „Lacul Lebedelor este un spectacol greu, dar satisfacția este pe măsură”, a spus și Sergiu Dan.
De asemenea, maleficul Rothbart a fost întruchipat de Horațiu Cherecheș, care a demonstrat, o dată în plus, că este un artist complex și un model pentru colegii săi mai tineri, care doresc să-i calce pe urme într-o carieră solistică de excepție. La succesul spectacolului au mai contribuit Adrian Mihaiu și Harula Tada - prietenii Prințului, Amalia Mîndruțiu și Delia Luca - lebedele mari, japonezele Mizuki Kubota, Rie Aoyagi, Kanoko Suzuki și Laima Costa - lebedele mici, Cecilia Ursul - regina-mamă și întregul ansamblu de balet.