Cursanţii claselor de arte vizuale din anii terminali ai Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada” au expus, în această săptămână, cele mai reuşite creaţii ale lor, realizate sub coordonarea profesorilor din cadrul instituţiei. Expoziţia a fost vernisată luni după-amiază, în sala „Ion Nicodim” a Pavilionului Expoziţional, în prezenţa directorului Centrului Cultural Judeţean „Teodor T. Burada”, Doina Voivozeanu, a preşedintelui Filialei Constanţa I a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Eusebio Spînu, a profesorului de tehnici specifice ţesutului, Gheorghe Constantin şi a profesorului de artă fotografică Alexe Bebe Pitei. Lucrările de pictură, grafică, ceramică, artă vestimentară populară şi fotografie au fost încununate cu diplome de absolvire, primite de cursanţii din anii terminali.
De o atenţie aparte din partea celor prezenţi la vernisaj s-a bucurat expoziţia de fotografie a elevilor coordonaţi de profesorul fotograf Bebe Pitei, care a prezentat şi un reportaj filmat cu prilejul taberei de creaţie de la Canlia, judeţul Constanţa, desfăşurată vara trecută, în cadrul celei de-a II-a ediţii a proiectului „Oxigen”. Bebe Pitei a prezentat, totodată, o parte din cele 80 de fotografii ale expoziţiei, ce reprezintă, totodată, examenul de absolvire a cursului de artă fotografică şi tehnică video. În cadrul taberei de anul trecut, au fost prezenţi, alături de fotograful Bebe Pitei şi elevii săi, profesorul de educaţie fizică al şcolii din Topoloveni, Rizea Nicolae, precum şi elevul clasei de pictură a profesorului Eusebio Spînu din cadrul Centrului Cultural „Teodor T. Burada”, Eugeniu Albu.
Elevii care au expus şi au primit diplome de absolvire a cursului de fotografie sunt: Leonard Vizireanu, Narcis Babu, Mihaela Dumitru, Alin Mocanu, Consuela Neacşu, Ionel Luca, Ianis Enache, Mădălina Sasu, Alexandru Cărbune, Vicenţiu Pitei, Robert Pal, Eugen Babu şi Constantin Moise. Cotidianul „Telegraf” a fost distins, de asemenea, cu diplome de onoare pentru susţinerea proiectului de creaţie artistică „Oxigen”.
„Cursanţii tineri au viziuni excepţionale, originale. Cu toţii posedă calităţi artistice, cât şi profesionalism, însă cel mai mult m-au impresional lucrările absolvenţilor Narcis Babu şi Constantin Moise. Teme generale pe care le-am impus au fost: portret, peisaj marin, atitudine, natură statică şi câteva imagini preferate. Cursanţii au lucrat cu tehnică digitală, cu filtre graduale şi cu prelucrare de imagine în scopul de a retuşa fără a afecta autenticitatea şi naturaleţea. Reportajul video despre cea de-a II-a ediţie a programului „Oxigen”, realizat de Centrul Cultural Judeţean „Teodor Burada”, îşi propune să exploreze frumuseţile ţării şi are rolul de a atenţiona asupra importanţei păstrării unui mediu natural. Tabăra din prima ediţie a proiectului a avut loc în 2010, la Padina, în munţii Bucegi, iar ceea ce am prezentat în reportaj sunt imagini din tabăra de la Canlia, lângă Dunăre. Anul acesta, intenţionăm să mergem undeva la munte, probabil la Moeciu”, a declarat, la vernisaj, iniţiatorul proiectului „Oxigen”, profesorul şi fotograful Alexe Bebe Pitei.