Interpreţii reprezentînd Azerbaidjan, Croaţia, Ucraina, Lituania, Albania, Moldova, Danemarca, Estonia, Norvegia şi Grecia au fost selectaţi, în urma semifinalei de joi seară, să participe la finala Eurovision, care va avea loc în această seară, la Moscova. În cea de-a doua semifinală au mai participat, însă nu s-au calificat, Irlanda, Letonia, Serbia, Polonia, Cipru, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Olanda. La prima semifinală, care a avut loc marţi seară, s-au calificat şi concurenţii din România, Turcia, Suedia, Israel, Portugalia, Malta, Finlanda, Bosnia-Herţegovina, Armenia şi Islanda.
Pentru finaliştii Eurovision, emoţiile sînt în creştere, doar cîteva ore mai despărţindu-i de intrarea în competiţie. Reprezentanta României, Elena Gheorghe, va intra în concursul din seara aceasta cu numărul 22, cu piesa „The Balkan Girls”, compusă de Laurenţiu Duţă. Pe lîngă concurenţii selectaţi în urma celor două semifinale, pe scenă vor mai urca reprezentanţii ţărilor calificate automat: Rusia, Germania, Marea Britanie, Spania şi Franţa – pentru care va concura renumita interpretă Patricia Kaas. Finala se va desfăşura în complexul sportiv Olympiski, din centrul capitalei ruse.
În acest an, 42 de ţări au fost înscrise la începutul celei de-a 54-a ediţii a acestui concurs, organizat în premieră în Rusia, ţara cîştigătoare a ediţiei precedente. Autorităţile ruse au pus la dispoziţia organizatorilor fonduri de 32 de milioane de euro, ediţia din acest an fiind considerată cea mai scumpă din istoria concursului Eurovision. Finala concursului Eurovision va fi transmisă de 42 de posturi de televiziune din Europa, la o oră de maximă audienţă, urmînd să fie vizionată de aproximativ 100 de milioane de telespectatori. În 2008, Rusia a cîştigat dreptul de a găzdui în premieră cel mai vechi concurs muzical european, după ce solistul Dima Bilan a obţinut cel mai mare punctaj, cu piesa „Believe”, la ediţia de la Belgrad, în Serbia, ţara cîştigătoare în 2007.
Concursul a devenit faimos, de-a lungul anilor, chiar dacă s-a spus, uneori, că muzica este de o calitate îndoielnică, recitalurile sînt bizare şi voturile se dau pe criterii politice. Cîştigătorii concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar în decursul timpului, printre aceştia s-au aflat şi nume care au făcut legendă în muzică, precum „Abba” şi Celine Dion.
La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950, într-o conferinţă care a avut loc la Devon, de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene. În prezent, însă, în EBU sînt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicîndu-se participarea unor ţări ca Maroc sau Israel.