Finalizarea expertizei contabile în dosarul “Flota”, amînată pentru luna în care se prescriu faptele inculpaţilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Finalizarea expertizei contabile în dosarul “Flota”, amînată pentru luna în care se prescriu faptele inculpaţilor

În acest dosar a fost cercetat şi fostul ministru al Transporturilor, Traian Băsescu, salvat de… imunitatea prezidenţială
Justiție 01 Septembrie 2007 / 00:00 618 accesări

Termenul finalizării expertizei contabile care a fost dispusă în dosarul “Flota” a fost prelungit pînă pe 24 septembrie. Data limită stabilită iniţial pentru predarea expertizei a fost 2 iulie, însă experţii contabili nu s-au putut încadra în timpul pe care l-au primit şi au cerut amînarea datei de predare a materialului pentru ziua de 31 august, dar nici acest termen nu a fost respectat. Expertiza financiară dispusă de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul \"Flota\", în care este inculpat şi şeful statului, Traian Băsescu, este evaluată la 140.000 lei, adică peste 43.000 de euro. Dosarul \"Flota\" a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracţiuni comise de cei care ar fi iniţiat şi derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 - august 2000. Potrivit unei expertize dispuse de procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie (actualul DNA), prin înstrăinarea a 16 nave, cei 80 de inculpaţi din dosar ar fi păgubit statul român cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de milioane de euro). PNA a plătit pentru prima expertiză 10.000 de euro la nivelul anului 2004, cînd dosarul a fost înaintat instanţei supreme. În februarie 2007, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, afirma că partea din dosar referitoare la preşedintele Traian Băsescu, inculpat pentru fapte comise în perioada în care era ministru al Transporturilor şi nu şef al statului, a fost disjunsă, cercetările anchetatorilor vizîndu-i pe ceilalţi inculpaţi din dosar, întrucît şeful statului beneficiază de imunitate. Expertiza a fost dispusă după ce DNA a infirmat soluţia dată de procurorii PNA, care au decis, în 2004, trimiterea în judecată a lui Băsescu, alături de alte 79 de persoane. În fapt, dosarul a fost restituit anchetatorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că, potrivit art. 209 din Codul de procedură penală, rechizitoriul nu fusese semnat de şeful PNA, aşa cum prevedea legea, ci de adjunctul său. Legea actuală stipulează că regularitatea actului de sesizare a instanţei se face de către şeful secţiei de parchet. În august 2005, PNA s-a transformat în DNA, iar conducerea au fost preluată de alţi procurori. Deşi instanţa supremă cerea doar semnătura şefului de parchet, conducerea actuală a decis reluarea cercetărilor în dosar, fiind dispusă o nouă expertiză financiar-contabilă.

Iniţial, în dosarul Flota au fost cercetate 136 de persoane, 80 fiind deferite justiţiei, în 10 august 2004, pentru altele 51, procurorii separînd faptele. Printre inculpaţii trimişi în judecată pentru comiterea unor fapte penale \"în legătură directă cu modul defectuos în care şi-au exercitat, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu\" sunt foştii miniştri ai Transporturilor Traian Băsescu, Paul Teodoru şi Aurel Novac, fostul preşedinte al Fondului Proprietăţii de Stat, Radu Ovidiu Sîrbu, foştii secretari de stat Călin Dragomir Marinescu, Gheorghe Adrian Marinescu şi Viorel Oancea, fost primar al Timişoarei. Deşi pe parcursul procesului s-a pus în discuţie eventuala imunitate de care se bucură preşedintele României, în 5 decembrie 2005, completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la DNA, din motive procedurale. Astfel, procurorii DNA au separat faptele lui Traian Băsescu, fost ministru al Transporturilor, ales preşedinte în decembrie 2004, de cele ale celorlalţi inculpaţi, motivîndu-se că şeful statului beneficiază de …imunitate. Reamintim că, la sfîrşitul lunii septembrie, faptele de care sînt acuzaţi majoritatea inculpaţilor în dosarul “Flota” vor fi prescrise. În aceste condiţii, amînarea repetată a finalizării expertizei financiar-contabile nu face decît să blocheze dosarul pînă la prescrierea faptelor.



12