Finanţe de Nobel

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Finanţe de Nobel

Eveniment 13 Octombrie 2011 / 00:00 455 accesări

Poate nu vă vine să credeţi, dar un român a fost premiat cu Nobel pentru dezvoltarea unui sistem impresionant de producere a creşterii economice: se majorează TVA, se menţine o fiscalitate excesivă, se taie pensii şi salarii, se gonesc investitorii, se ia un împrumut uriaş, pe care îl vor plăti proştii ăia de alegători, et voila… PIB-ul creşte cu 0,1%. Apoi cu 0,7%. Apoi cu 1,5%. Cine este laureatul Nobelului pentru economie ireală şi paralelă cu realitatea?

APLAUZE, VĂ ROG. „Nu am o soluţie pentru criza datoriilor de stat din Europa, dar recomand guvernelor din zona euro să se îndrepte către o uniune fiscală. Altfel, moneda euro nu va supravieţui”. Aşa îşi începe Gheorghe Ialomiţianu discursul de acceptare a premiului Nobel pentru economie. Discursul i-a fost compus de Emil Boc, căruia Ialomiţianu i-a promis că-i dă premiul de un milion de euro, ca să survoleze zilnic cei doi kilometri de autostradă, inauguraţi de două ori, în ultimele două săptămâni. „Om simplu, plăceri simple”, se gândeşte Ialomiţianu, în vreme ce toată elita economiei mondiale aşteaptă în linişte continuarea discursului. „Banca Centrală Europeană are nevoie de o autoritate fiscală”. Aplauze. „Revenirea economiei necesită, din păcate, mult lucru mărunt, adică o analiză a datelor”. Nimeni nu înţelege substratul dar... aplauze. „Nu există un glonţ de argint, care să rezolve problemele economice. Panica şi crizele, ceea ce se întâmplă acum în Europa cu moneda euro, se rezumă la aşteptări privind ce urmează să facă ceilalţi”, conchide Ialomiţianu, în vreme ce Elena Udrea îi face poze, pe care le va folosi în crearea unui nou brand (la suprapreţ) de ţară. „Grădina carpatică nobeliană”, se amuză Elenica. „Şi fashion. O grădină fashion, premiată de Nobel”, îşi notează ministrul.

ÎNAPOI. Sala aplaudă şi toţi miliardarii se îngrămădesc să scrie cecuri în alb pentru România, cu care să ne plătim datoria către FMI şi să majorăm pensiile şi salariile. „Nu-i nevoie, românii s-au sacrificat în numele dobânzii”, spune Ialomiţianu, în timp ce se trezeşte din somn, deranjat de o mini-grevă care are loc chiar la parterul ministerului pe care îl conduce. Discursul este al americanilor Thomas Sargent şi Cristopher Sims, laureaţi ai premiului Nobel pentru economie. Când o să câştige Ialomiţianu un asemenea premiu, să pregătiţi puştile laser, căci o să zboare porci-android.



12