Finanţele mizează pe încasări de zeci de ori mai mari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În 2008

Finanţele mizează pe încasări de zeci de ori mai mari

Economie 25 Octombrie 2007 / 00:00 610 accesări

Finanţele mizează, în 2008, pe dublarea, triplarea sau majorarea de cîteva zeci de ori a încasărilor din impozite cu aport redus la bugetul de stat, menţin la nivel apropiat celui din 2007 estimarea pentru taxele principale şi în baza prognozei, veniturile bugetului de stat ar urma să crească cu 19,5%. În condiţiile în care taxele principale - TVA şi cota unică pe profit şi venit - rămîn la nivelul din ultimii trei ani, veniturile totale ale bugetului de stat vor fi, potrivit programului întocmit de Finanţe, de 69,11 miliarde de lei, în creştere cu 19,5% faţă de 2007. Ponderea veniturilor fiscale, însemnînd impozite şi taxe, va reprezenta 62,28 miliarde de lei din această sumă. Totodată, veniturile bugetului consolidat ar trebui să urce la 172,8 miliarde de lei, cu 2,4% din PIB mai mult faţă de 2007. Pentru 2008, Finanţele prognozează creşteri spectaculoase de încasări din taxele de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale, care ar urma să se majoreze de aprox. 88 de ori faţă de acest an, din taxele pe venituri din activităţi agricole, estimate să crească de peste 47 de ori şi din impozitele pe venituri din vînzarea-cumpărarea de valută la termen pe bază de contract, de asemenea, de aproape 13 ori.

Alte majorări importante, de două sau chiar de trei ori, sînt estimate pentru încasările din impozitele pe tranzacţiile imobiliare ale persoanelor fizice, de la 268,5 milioane de lei la 835,7 milioane de lei, din taxele pe jocuri de noroc, de la 75 de milioane de lei la 192 de milioane de lei, impozitul pe profitul băncilor comerciale, de la 365 de milioane de lei la 832 de milioane de lei. Estimările în creştere a încasărilor se bazează pe modificări de legislaţie, cum ar fi ordonanţa de urgenţă prin care s-au majorat redevenţele sau pe subevaluări ale unor încasări din 2007. Majorarea altor încasări, cum ar fi cele din impozitul pe veniturile din pensii pentru care s-a propus o creştere de 73%, au la bază modificări ale Codului Fiscal. Prognoza pentru principalele surse de formare a veniturilor bugetului de stat arată o creştere moderată: TVA (41 de miliarde de lei pentru 2008), accizele (13,2 miliarde de lei), impozitul pe profitul societăţilor comerciale (12 miliarde de lei) şi cel pe salarii (12,84 miliarde de lei). Astfel, colectările din accize ar urma să fie mai mari cu 6%, cele din impozitul pe profit cu aproape 9%, din TVA cu 15,5%, iar din salarii cu 27%.

Pe de altă parte, proiectul de buget indică şi scăderi ale unor încasări din diferite taxe şi impozite. Dintre impozitele pentru care Finanţele prevăd o reducere a realizărilor anul viitor, cel mai însemnat aport la buget îl au taxele vamale. Acestea ar urma să cumuleze 991 de milioane de lei, după ce în acest an au fost programate la 1,48 miliarde de lei. Scăderi cu o treime ale încasărilor ar urma să aibă loc şi la impozitul pe dividendele persoanelor juridice, impozitul pe reprezentanţele firmelor străine şi cel pe veniturile din jocurile de noroc. Cele trei tipuri de impozite ar trebui să contribuie doar cu 329 de milioane de lei la bugetul de stat. Finanţele mai estimează şi o reducere a sumelor strînse din taxa de înmatriculare a autoturismelor, cu 22%, de la 766,8 milioane de lei la 600 de milioane de lei.



12