Demisia șefului, a lui Gelu Ștefan Diaconu. Asta cer finanțiștii din toată țara care au ieșit joi în stradă, blocând, timp de câteva ore, activitatea de la ghișee. Oamenii îl acuză pe Diaconu că-i tratează ca pe niște sclavi, blocându-le șansele de promovare și eliminându-i pe cei care îndrăznesc să i se opună, fie prin demiteri, fie prin detașări în colțuri de țară uitate de lume. De cealaltă parte, Diaconu îi atacă dur pe sindicaliști și în special pe liderul Sed Lex, Vasile Marica - „Este un parazit al sistemului. Trebuie să înțeleagă că nu poate trăi la nesfârșit din șpăgi și că promovările în cadrul ANAF nu mai sunt la cheremul său și al locotenenților săi, care nu vor decât să profite de pe urma unor funcții publice“. Ce urmează? Sindicaliștii spun că vor organiza proteste și mai mari, iar Diaconu susține că demisia sa este la dispoziția noului premier.
„DEMISIA, DEMISIA!“ Finanțiștii din toată țara au ieșit ieri în stradă pentru a cere demisia șefului Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ștefan Diaconu, pe care îl acuză de sclavagism și teroare instituțională. Și la Constanța s-a ieșit în stradă, nu pentru mult timp, ce-i drept, însă ghișeele au fost blocate timp de câteva ore. „Modul lui Diaconu de a conduce Fiscul, în ultimii patru ani, a fost abuziv. S-a comportat și se comportă ca un dictator, iar ANAF este propria sa feudă. Acum s-a întors împotriva celor care au protestat săptămâna trecută. Și la Constanța, ca și-n restul țării, dacă oamenii nu pot fi demiși în mod legal, sunt detașați șase luni în alte zone, precum Harghita. Ne tratează ca pe sclavi!“, a declarat, pentru „Telegraf“, liderul sindicatului Sed Lex Constanța, Claudiu Anghel. El a amintit și de cazul șefilor ANAF din Timișoara și Iași, demiși acum câteva zile pentru că au respins un ordin de la centru. Ordinul, susține Anghel, a fost ilegal. O altă mare problemă reclamată de finanțiști este modul în care poți avansa în grad în cadrul Fiscului. Sau, mai bine zis, modul în care NU poți face asta - „La Constanța avem 114 angajați care vor să urce în grad. În mod normal, se face și aici o comisie de verificare, apoi se dau două teste, scris și oral. Dar nu, au fost trimiși la Galați, alături de alți 300 și ceva de candidați, iar „testarea“ a durat 3 - 5 minute de persoană. Ba mai mult, oamenii care au mers acolo au fost forțați să-și ia concediu de odihnă sau chiar liber fără plată“. Anghel a precizat că acțiunea de joi a fost una făcută „în mare viteză“; în lipsa unui rezultat care să le convină (demisia lui Diaconu, spre exemplu), oamenii nu exclud un protest mai amplu.
REPLICA DURĂ A LUI DIACONU De cealaltă parte, președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, l-a atacat dur pe liderul Sed Lex, Vasile Marica, spunând că „un parazit al sistemului nu va putea destabiliza niciodată o instituție fundamentală a statului român“ - „Marica este veriga de legătură dintre grupuri locale de interese și câțiva locotenenți personali ai săi, speriați acum de gândul că nu-și mai pot negocia funcțiile prin cârciumi. El crede că mai poate manipula opinia publică cu un protest împotriva modernizării ANAF. Este sub demnitatea mea să vorbesc cu un astfel de personaj, cu care nu voi negocia niciodată nimic“. Potrivit spuselor lui Diaconu, examenele de promovare nu se desfășoară nicidecum așa cum spun protestatarii, ci după practicile folosite acum la Antifraudă, unde prezența unui inspector de integritate este obligatorie - „Asta oferă garanția că promovările nu mai sunt la cheremul lui Vasile Marica și al găștii acestuia, preocupați doar să profite de pe urma unor funcții publice. Este adevărat că interzicerea organizării examenelor la nivel local, sub supravegherea frățiilor patronate de Marica, nu poate fi privită cu ochi buni de acest personaj care, de 20 de ani, parazitează sistemul vamal și fiscal, însă a venit momentul să înțeleagă până și el că nu mai poate trăi la nesfârșit din șpăgi“. Cât despre demisia sa, Diaconu a spus că este la dispoziția noului prim-ministru.