Preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, deţinută de autorităţile de la Helsinki, a anunţat că nu a reuşit să rezolve disputa dintre Polonia şi Rusia, dar încă mai speră să găsească o soluţie pentru diferendul ce ameninţă lansarea, săptămîna viitoare a parteneriatului Uniunea Europeană - Rusia. Premierul finlandez, Matti Vanhanen, nu a reuşit să obţină acordul Poloniei după o întrevedere cu omologul său polonez, Jaroslaw Kaczynski.
Polonia blochează consensul Uniunii privind mandatul de negociere pentru discuţiile cu Rusia în vederea unui nou acord şi a ameninţat că va vota împotriva lansării parteneriatului strategic cu Rusia, în cazul în care autorităţile de la Moscova nu ridică interdicţiile asupra importurilor de carne şi grîu din Polonia. Premierul finlandez a mai anunţat că Polonia va lua în considerare o propunere de rezolvare a disputei, dar a refuzat să ofere alte detalii. Rusia a impus embargo-ul, anul trecut, după descoperirea unor certificate veterinare falsificate. Emisarul rus la Bruxelles, Vladimir Shijov, a declarat că ţara sa este dispusă să ridice interdicţia imediat ce va primi asigurări că problemele care au determinat măsura au fost rezolvate, însă doreşte ca şi serviciile veterinare ruse să verifice independent acest lucru.
Neînţelegerile dintre Rusia şi statele occidentale se accentuează, întrucît ţările din Europa de Vest se concentrează asupra reformei politice şi nu asupra progresului economic. Investitorii din occident au dreptul să pună sub semnul întrebării viitorul Rusiei, după retragerea preşedintelui Putin din funcţie, în anul 2008, dar trebuie să ia în calcul, de asemenea, dezvoltarea rapidă a clasei de mjloc.
Şi problema succesorului preşedintelui Putin reprezintă principala preocupare a Europei de Vest, dar aceste state nu ar trebui să aştepta ca Rusia să le rezolve problemele proprii, precum asigurarea siguranţei impoturilor energetice. Uniunea Europeană nu vrea să permită Rusiei să folosească energia ca armă politică, urmărind cu atenţie viitorii paşi ai Moscovei, mai ales că autorităţile de la Kremlin au refuzat să semneze Carta Europeană a Energiei. Preşedintele rus a promis recent, într-o întrevedere cu liderii europeni că domeniul energetic nu va fi "politizat". Totuşi, Rusia a anunţat dublarea preţului gazelor naturale pentru Gruzia, în plin scandal diplomatic, în timp ce un studiu NATO publicat recent avertiza că Rusia încearcă să pună bazele unui cartel, pentru a-şi consolida controlul asupra preţurilor la energie.