Firma contractată pentru alimente UE, „concediată”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După trei luni fără livrări

Firma contractată pentru alimente UE, „concediată”

Administrație 18 Ianuarie 2013 / 00:00 594 accesări

ALIMENTE „PROBLEMĂ“ Povestea întreruperii distribuirii alimentelor oferite de UE către persoanele defavorizate capătă noi dimensiuni. După ce furnizarea alimentelor către beneficiari a fost întreruptă de aproape trei luni, APIA a reziliat contractele în baza cărora trebuia să primească făină şi ulei pe care să le distribuie autorităţilor locale. Instituţia a reacţionat în acest fel după ce firma din Bulgaria care a câştigat licitaţiile nu şi-a respectat obligaţiile, livrând doar o mică parte din produse. Astfel, potrivit APIA, firma a remis 30% din cantitatea de făină contractată şi 3% din cantitatea de ulei de floarea-soarelui, după care a încetat livrările. În aceste condiţii, APIA a decis, pe lângă rezilierea contractelor, să execute scrisorile de garanţie pentru obligaţiile neîndeplinite. În ceea ce priveşte orezul, până în prezent a fost livrată o cantitate reprezentând 73% din total, urmând ca până la sfârşitul lunii ianuarie să fie livrată şi diferenţa, conform Agenţiei.

FĂRĂ PRODUSE Pe scurt, cam acestea ar fi ultimele noutăţi din punctul de vedere al APIA, care se ocupă direct de licitaţii şi de livrarea produselor către fiecare consiliu judeţean în parte, de unde erau trimise către primării. Persoanele defavorizate care sunt înscrise pe liste ar fi trebuit să primească făină, mălai, orez, zahăr, paste făinoase, lapte praf, biscuiţi, ulei, mazăre şi roşii în bulion. În total zece produse. Nu ştim care a fost situaţia în alte judeţe, însă la Constanţa, la începutul lunii noiembrie, a fost întreruptă distribuirea alimentelor către beneficiari pentru că administraţia locală a rămas fără cinci dintre alimentele ce trebuiau distribuite, cu menţiunea că nu a primit de la început ulei pentru a-l distribui oamenilor. Sistarea împărţirii alimentelor a creat o adevărată isterie în rândul beneficiarilor. Şi asta pentru că administraţia locală a decis să le ofere oamenilor ce alimente aveau, până când au rămas fără jumătate din produsele ce ar fi trebuit oferite, fapt care a dus la sistarea acţiunii. Unii oameni blamau Primăria că nu primesc alimentele, alţii vorbeau pe la cozi că angajaţii administraţiei locale ar fi vinovaţi. În acel moment angajaţii administraţiei locale, dar şi un reprezentant al Consiliului Judeţean Constanţa au explicat unde este „buba“ şi care au fost motivele pentru care s-a ajuns aici. Ei au arătat că nici administraţia locală, nici cea judeţeană nu au un control asupra furnizării de alimente pentru că nu au legături directe cu firmele furnizoare şi că distribuirea se face prin APIA. De atunci, cele două autorităţi au tot aşteptat să le fie distribuite restul de produse. Fără rezultat. S-au tot trimis solicitări. Fără rezultat. Cel puţin pentru moment.

SE REIA DISTRIBUŢIA Având în vedere situaţia de la nivel naţional şi mai ales faptul că administraţia locală încă stă cu unele dintre produse pe stoc, directorul Direcţiei de Asistenţă Persoane Vârstnice şi Nevoiaşe din cadrul Primăriei Constanţa, Mădălina Laciu, spune că va relua distribuţia alimentelor. Fără făină şi ulei însă, produse pe care nu le au pe stoc. „Nu sunt produse perisabile, însă nu vrem să întârziem foarte mult să le dăm oamenilor alimentele“, a declarat Laciu. Cert este că APIA va relua licitaţiile în speranţa că în scurt timp vor fi distribuite toate produsele oferite de UE pentru persoane nevoiaşe.



12